Zabudnite na tampóny, novým hitom je menštruačný pohárik

Väčšina žien sa s prvou periódou stretne vo veku okolo 12 rokov. Nie je však nezvyčajné, že ju dostanú i dievčatá o niečo mladšie či staršie.

23.06.2010 11:25
Zabudnite na tampóny, novým hitom je... Foto: ,
Zabudnite na tampóny, novým hitom je menštruačný pohárik
debata

Počas menštruácie žena stratí približne 50 ml krvi, a tak sa od nepamäti vymýšľajú rôzne pomôcky, ako im tých niekoľko „červených“ dní uľahčiť. Jednou z nich je i módna novinka- menštruačný pohárik, ktorý sa nosí vo vagíne počas menštruácie a zberá menštruačnú krv.

Jana (30) z Bratislavy
Som jednou z tých, ktoré už takmer rok používajú menštruačný kalíštek a som nadmieru spokojná. Treba sa len vedieť orientovať, kedy použiť jednorázový či naopak, klasický umývateľný. Dozvedela som sa o ňom po prečítaní v jednom známom ženskom časopise, našla si na internete firmu, ktorá mi do päť dní doručila balíček s návodom a kontaktným číslom na pani, ktorá mi poradila !čo a ako". Menštruáciu mám stredne silnú a tak mi stačí v prvých dňoch meniť si pohárik dva krát denne, neskôr, keď krvácanie ustupuje, raz denne. V noci nemusím vstávať vôbec, čo som pri vložkách ani tampónoch nezažila. Musím povedať, že investovaných 30 Eur sa mi už dávno vrátilo v podobe nenakúpených vložiek.

Ako si vybrať?
Vhodná veľkosť je dôležitá:
Veľkosť A (uvádzaná niekedy i ako veľkosť L) je vhodná pre ženy, ktoré ešte nerodili a majú viac ako 30 rokov alebo tie, ktoré rodili spontánne (pošvou). Tento typ je väčší a má priemer 46mm. Veľkosť B (uvádzaná niekedy ako veľkosť S) sa odporúča pre ženy a dievčatá, ktoré majú do 30 rokov, zatiaľ ešte nerodili alebo tým, ktoré absolvovali pôrod sekciou (cisárskym rezom). Typ B je menší ako typ A a jeho priemer je 40– 43mm.

Latex či polyetylén?
Poznáme dva druhy menštruačných kalíškov. Tie vyrobené z polyetylénu sú vhodné na jednorázové použitie, silikónové či latexové majú naopak dlhšiu životnosť. Výrobcovia uvádzajú 10 rokov i viac.

Poznáte ich výhody?
- menej často ich treba meniť oproti bežným vložkám či tampónom
- počiatočné náklady, ktoré sa rýchlo vrátia
- vysoká životnosť
- možnosť použitia, pri správnom výbere veľkosti, pre všetky vekové kategórie
- vhodné i pri športe či dovolenke
- je hygienický a ekologický
- vysoká absorbčná schopnosť
- ľahké zavádzanie
Nevýhodou je, že pred každou nasledujúcou menštruáciou ho treba vyvariť.

Text: Katarína Mrázová pre Žena.Pravda.sk
Foto: Merien

debata chyba

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...