Keď páli záha... môže to byť jedlom, ale aj príznak choroby

Po nevhodnom jedle páli záha, problém ale môže byť aj príznakom refluxnej choroby pažeráka.

10.12.2010 11:13
Keď páli záha... môže to byť jedlom, ale aj... Foto:
Keď páli záha... môže to byť jedlom, ale aj príznak choroby
debata

Postihuje ľudí každého veku, častejšie ženy. Pálenie záhy denne trápi 14 percent ľudí, raz do mesiaca 44 percent. Tvrdí to lekár gastroenterolo­gického centra Nemocnice Na Homolce Karel Mareš.

„Vzhľadom k častosti je refluxná choroba najdrahšia choroba tráviaceho traktu, na jej liečbu sa vydá najviac peňazí,“ uviedol. Pri refluxnej chorobe pažeráka sa vracajú žalúdočné kyseliny a tráviace šťavy do pažeráka alebo do úst. Opakované dráždenie sliznice pažerák poškodzuje, môže poškodiť aj hltan, hrtan a dýchacie ústrojenstvo a vyústiť až do rakoviny. Vzostup štiav do úst prispieva tiež k vyššej kazivosti zubov.

Refluxná choroba sa prejavuje pálením za hrudnou kosťou, ťažkým prehĺtaním a pocitom na zvracanie. Pokiaľ šťavy prenikajú do dýchacích ciest, prejavuje sa kašľom, dýchavičnosťou, chrapotom a zápalom pľúc.

Za normálnych okolností je dolný zvierač pažeráka stiahnutý a nedovolí, aby sa tráviace šťavy vracali do pažeráka. K poruche prispievajú popri nevhodnom jedle a pití aj niektoré lieky na srdce, vysoký tlak či dýchanie. Príčinou môžu byť aj poškodené nervy alebo pruh. Chorobu zhoršuje obezita.

Liečba sa začína úpravou životného štýlu. Pacient by mal jesť menšie porcie viackrát denne. Nemal by si líhať s plným žalúdkom a mal by vynechať citrusy, tučné a korenené jedlá, cesnak, čokoládu a kávu, sladké a sýtené nápoje. Alkohol by nemal piť nalačno a nemal by fajčiť. „To všetko uvoľňuje pažerákový zvierač, naopak priaznivo pôsobia bielkoviny, prispievajú k jeho stiahnutiu,“ povedal lekár.

Odporučil nejesť v rýchlosti a nehltať, jedlo je nutné poriadne rozžuvať. Problémy v spánku sa obmedzia, keď má spáč podloženú posteľ v mieste hlavy, aby tekutina z pažeráka stekala vlastnou váhou do žalúdka.

Keď úprava životného štýlu nestačí, dostane pacient lieky na potlačenie tvorby žalúdočných štiav. Niekedy pomôže až operácia, pri ktorej chirurgovia vytvoria okolo zvierača z povrchovej vrstvy pažeráka manžetu, tá pažerák stiahne a zabráni návratu štiav. Ak existuje vysoké riziko rozvoja rakoviny, postihnutá sliznica pažeráka sa musí odstrániť.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....