Žalúdok po obžerstve bolí. Sóda bikarbóna to istí

Sú aj také diéty, ktoré prikazujú naštartovať metabolizmus tým, že sa jeden deň prejete, pričom na druhý si dáte hladovku.

05.03.2011 13:15
Žalúdok po obžerstve bolí. Sóda bikarbóna to istí Foto:
Žalúdok po obžerstve bolí. Sóda bikarbóna to istí
debata

Prejesť sa, to znie dobre. Čo však v prípade, že ste do seba nahádzali všetko, o čom ste doteraz len snívali? Teda mastný langoš a feferónkovú pizzu ste zapili sladkým bublinkovým nápojom a chod ste uzavreli doma mastnými pirôžkami? Ak je váš žalúdok väčší, musíte doň natlačiť viac, aby vám bolo následne zle od žalúdka, zvalili sa do postele a jojkali. Len vy viete, či od slasti alebo od bolesti.

Dobrým domácim (a overeným) receptom na prejedený žalúdok je sóda bikarbóna. Pôsobí ako mierny antacid pri zlom trávení alebo pálení v žalúdku. Stačia dve kávové lyžičky a voda. Sódu bikarbónu vo vode premiešajte a vypite na ex. Malo by sa vám uľaviť.

Aby bol recept účinnejší, pridate ocot, ale iba trochu. Pohár vylejte do seba, aj keď sa vám to hnusí. Žalúdok sa okamžite poďakuje. 

Úľava pre žalúdok je aj čerstvá citrónová či limetková šťava. Premiešajte ju len trochou vody, tak, aby sa ako-tak dala vypiť. Sú ľudia, ktorí si dávajú citrón všade. Teda nielen na rybu, pokvapkajú ním všetky jedlá a pridávajú si ho aj do vody, inak im nechutí. Je to dobrý spôsob, ako do seba dostať tento, inak kyslý vitamín.

Zázvor nie je len liek na nachladnutie či chrípku, upokojuje aj tráviaci systém, pomáha aj pri cestovnej horúčke a dokonca aj pri rannej tehotenskej nevoľnosti. Do tela ho môžete vpraviť vo forme čaju, prípadne požuť kúsok z koreňa.

Čierny čaj – starý známy nápoj, ktorý sa asi ako jediný dá vypiť, ak problém so žalúdkom sprevádza aj zvracanie. Navyše podráždený žalúdok upokojí.

Prevenciou na zdravý žalúdok (ak mu robí zle stres) je počúvať hudbu, tráviť veľa času na čerstvom vzduchu a piť veľa nesladených, nealkoholických a bezkofeínových tekutín.

Text: -dz- pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....