Máte tráviace problémy? Zbavte sa ich!

Nafúknuté brucho, plynatosť, čkanie či pálenie záhy určite nie sú práve najpríjemnejšie pocity, ktoré prežívate. Niektoré z nich si však viete vyliečiť i sami.

05.05.2011 07:00
Žlčníkové kamene. Môžu byť i vašim spoločníkom Foto:
Máte tráviace problémy? Zbavte sa ich!
debata

Nafúknuté bruško. Čo s ním?
Tento problém trápi najmä ženy v období pred menštruáciou, keď majú problém zapnúť nohavice či sukňu. Zvyčajne to súvisí so zadržiavaním vody v tele. Ak máte tento problém častejšie a nemá nič spoločné s vašou periódou, siahnite po prírodných prostriedkoch. Na nafúknuté bruško účinne zaberá konzumovanie vlákniny (psylium) a jedenie jogurtov s probiotickou kultúrou. Dobré trávenie môžete podporiť aj čajom z rasce.

Ako sa zbaviť čkania
Poznáte to možno z detstva. Varovanie vašej mamy, aby ste nikdy nejedli suchý rohlík či zemiaky bez toho, aby ste sa napili, inak sa vám bude čkať. Nech už čkanie spôsobuje čokoľvek, jedno je isté, každému zaberá na jeho zastavenie niečo iné. K osvedčenému receptu, ktorý pozná takmer každý patrí hlboký nádych a následné zadržanie dychu. Nuž, či to zaberá musíte vyskúšať na vlastnej „koži“. K tým overenejším bojovníkom proti čkaniu patrí určite zjedenie jednej čajovej lyžičky kryštálového cukru, na ktorú môžete (ale nemusíte) pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.

Pálenie záhy nielen v tehotenstve
Pálenie záhy poznajú najmä tehuľky. No nielen tie. Ak je toto i váš problém, všímajte si čo všetko konzumujete. Za potraviny, ktoré môžu spúšťať pálenie záhy patria napríklad mastné jedlá, rajčiny, cukrovinky, ale dokonca i káva, čokoláda alebo bublinkové nápoje. Preto si dávajte pozor na to, čo vložíte do úst. Ak sa už u vás pálenie záhy vyskytlo a neviete sa ho zbaviť, určite vám pomôže vypiť pohár mlieka či pohár vody, do ktorej dáte jednu lyžičku sódy bikarbóny. Účinne zaberá i vypiť pohár s vodou do ktorej ste pridali trocha soli. Z byliniek sa osvedčilo pitie zázvorového čaju.
Náš tip: Na pálenie záhy v tehotenstve pomáha i jedenie chleba nazývaného Maces, ktorý bežne dostať kúpiť v potravinách.

Text: -maj- pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....