Reďkovka je pestrofarebná parádnica

Niet inej jarnej zeleniny, ktorá ozdobí šaláty hneď niekoľkými farbami.

23.05.2011 12:39
Reďkovka je pestrofarebná parádnica Foto:
Reďkovka je pestrofarebná parádnica
debata

Reďkovka môže byť červená, ružová, žltá, oranžová, biela i fialová. Ponúka tiež širokú paletu chutí od sladkej cez jemne pikantnú až po štipľavú. Reďkovka je koreňová zelenina, pochádza z Ázie. Ako kultúrna rastlina sa však hojne vyskytovala aj v Stredomorí. Popri cesnaku a cibuli ju dobre poznali a používali už starí Egypťania v čase stavieb pyramíd. U nás sa objavila pomerne neskoro, až v druhej polovici 18. storočia. Okrem červenej existujú aj odrody červeno-biele alebo žlté okrúhle a biele pretiahnuté. Chuť reďkovky je štipľavá, niekedy vodová a je to jeden z prvých jarných druhov zeleniny.

Lepšia chuť
Reďkovky sa odporúča jesť čerstvé a surové. Zážitok z chrumkania zvýrazníte tak, že zeleninu trošku posolíte. Uvoľní sa tak štipľavá chuť spôsobená horčičným olejom.

Nevýhoda reďkovky
Reďkovka sa nedá dlho skladovať, rýchlo totiž vädne. Používame ju do šalátov, nátierok, polievok alebo ako prílohu k mäsu.

Reďkovka a zdravie
Reďkovka urýchľuje trávenie, pomáha pri liečbe ochorení žlčníka a žalúdka, zmierňuje aj pálenie záhy. Okrem toho tiež uvoľňuje hlieny a potláča kašeľ. Obsahuje vitamíny C a B.

Reďkovky sa jedia surové, olúpané či neolúpané, môžu sa trošku posoliť, čím sa uvoľní ich štipľavá chuť spôsobená horčičným olejom. Najlepšie sú čerstvé. Reďkovka pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Obsahuje éterické oleje, ktoré podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek. Obsahuje vitamíny C a B.
(zdroj: WWW.BYLINY:SK)

Náš tip: Na oleji urestujte cibuľu, pridajte nastrúhanú reďkovku a restujte. Keď pridáte vajcia, jedlo chutí ako karfiolový mozoček.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...