Nespavosť je rizikovejšia pre ženy, ohrozuje srdce a tlak

Aj vy patríte do klubu nespavcov? Nuž, v dnešnej dobe to nie je nič zvláštne.

27.06.2011 10:30
Nespavosť je rizikovejšia pre ženy, ohrozuje... Foto:
Nespavosť je rizikovejšia pre ženy, ohrozuje srdce a tlak
debata

Viac ako štvrtina populácie sa nedočká odporúčaného spánku, ktorý by sa podľa vedcov mal pohybovať v rozmedzí šesť až osem hodín denne. Nespavosť, ktorá trápi mužov aj ženy, je však rizikovejšia pre nežné pohlavie. Tvrdí to na svojich stránkach aj denník Daily Mail, ktorý cituje zo štúdie vedcov na Warwick University.

Podľa nich nedostatok spánku spôsobuje množstvo zdravotných rizík a problémov – medzi nimi napríklad zvýšený krvný tlak, cukrovku, depresiu či obezitu. Tieto symptómy sa pri systematickom „nespaní“ prejavujú u oboch pohlaví – u žien sú však nebezpečnejšie a intenzívnejšie.

Dokonca pri vysokom krvnom tlaku, súvisiacom s nespavosťou, sa toto prepojenie podarilo dokázať u väčšiny žien. U mužov však nie. Kým ženy, ktoré spia denne len päť alebo menej hodín, majú zvýšený krvný tlak v porovnaní so svojimi rovesníčkami, ktoré spia sedem hodín, u mužov k zmene tlaku v dôsledku malého množstva spánku nedochádza. Aj problémy vo vzťahu, ktoré patria k jednému z výslednej efektov nespavosti, častejšie zažívajú ženy ako muži.

Dôvod, prečo je u žien nespavosť rizikovejšia, údajne súvisí práve so spomenutou výškou krvného tlaku. „Keď spíme, náš krvný tlak prirozdene klesá. Ak nás teda trápi nespavosť, telo sa musí vyrovnávať s vyšším tlakom viac hodín denne. U žien to spôsobuje záťaž, ktorá sa prejaví viac ako u mužov,“ tvrdí jeden z vedcov, ktorého cituje Daily Mail.

Ženy by podľa vedcov nemali podceňovať nespavosť a zamerať sa na jej odstránenie či prípadnú liečbu. Odporúčajú však cestu pomoci prírodnými prostriedkami, relaxačnými cvičeniami či upokojujúcimi procedúrami.

Text: lp, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...