Tampón - slávny valček so šnúrkou už pomáha aj liečiť

Na pultoch lekární sa ocitli tampóny s obsahom probiotických baktérií, ktoré slúžia ako zdravotnícka pomôcka.

02.07.2011 12:35
Tampón - slávny valček so šnúrkou už pomáha aj... Foto:
Tampón - slávny valček so šnúrkou už pomáha aj liečiť
debata

Človek by povedal, že už sa takmer všetko vymyslelo. Aspoň v oblasti menštruačnej hygieny týkajúcej sa tampónov. Majú hodvábny povrch, stočené drážky efektívne vedúce krv do jadra, k niektorým sú pribalené špeciálne aplikátory pre lepšie zavádzanie, predávajú sa vo viacerých veľkostiach, s rôznou absorpčnou schopnosťou (označenou štandardizovaným systémom kvapôčok) a podobne. Ale toto leto na trh predsa len prišla novinka. Tampón ako nový strážca intímneho zdravia žien. Obsahuje totiž probiotiká, čím obnovuje narušenú vaginálnu mikroflóru.

Neverii by ste, ale menštruačný tampón vynašiel muž. Vatový valček so šnúrkou si dal patentovať vidiecky lekár z Colorada Earle Cleveland Haas v roku 1936! Pôvodne ho nazval „teliesko“. Od skončenia druhej svetovej vojny až do päťdesiateho šiesteho roku bolo na každej škatuľke tampónov vytlačené varovanie, že nie sú vhodné pre mladé dievčatá ani nevydaté ženy. Dnes sa vie, že „venček“ mladého dievčaťa sa pod vplyvom rastúcej hladiny estrogénov v puberte stane elastickým a otvor v ňom sa môže bezpečne roztiahnuť na šírku cca 3 cm. Priemer moderných tampónov sa dnes pohybuje okolo 1–1,5 cm.

V súvislosti s tampónmi sa dnes ženy neobávajú ani tak straty panenstva, ako skôr tzv. syndrómu toxického šoku. Ide o život ohrozujúce ochorenie, ktoré je v skutočnosti extrémne vzácne. Jeho podstatou je otrava krvi s príznakmi podobnými chrípke, ktorú spôsobuje baktéria zlatý stafylokok. Tá sa nachádza bežne na pokožke ľudí, v nosových dutinách a v 10 % aj v pošvách zdravých žien. 

V Spojených štátoch sa na konci 70. a začiatku 80. rokov štatisticky preukázala súvislosť medzi týmto syndrómom a používaním tampónov. Odvtedy sa o ňom  pomerne často píše, ale na Slovensku ho ešte ani raz nezaznamenali. Pri dodržiavaní časovej hranice, ktorú má tampón stráviť v tele ženy (minimálne každých 8 hodín, ale v závislosti od intenzity krvácania sa odporúča vymieňať ho radšej častejšie), podobné raritné problémy nehrozia.

Prevažujúcu zložku vaginálnej mikroflóry zdravej ženy tvorí „dobrý“ laktobacilus. Samozrejme, možno tam nájsť aj E-coli, streptokoky, mykoplazmy, kvasinky a podobne. Táto mikroflóra sa mení aj v súvislosti s menštruačným cyklom. „Iba u 22 percent žien v každej fáze menštruačného cyklu dominuje v pošvovom prostredí laktobacil,“ konštatuje gynekológ MUDr. Michal Kliment, CSc.

Často sa diskutuje aj o tom, či môžu tampóny narušiť vaginálnu flóru a spôsobiť vaginálne infekcie. Počas menštruácie sa vaginálne pH zvyšuje (od štandardných 3,8 na viac ako 4,5) a tento fakt spoločne s hormonálnymi zmenami môže ovplyvniť rýchlosť rastu baktérií osídľujúcich vagínu. Niekoľko štúdií však preukázalo, že na tieto zmeny (na výskyt bakteriálnej vaginózy alebo kvasinkovej pošvovej infekcie) nemá používanie tampónov výrazný vplyv.

Ak ide o tampóny obsahujúce nosič s probiotickými baktériami mliečneho kvasenia, možno dokonca hovoriť o obnovení narušenej vaginálnej mikroflóry a prevencii urogenitálnych infekcií. Po zavedení a dosiahnutí telesnej teploty sa látka nosiča v tampóne rozpustí a „priateľské baktérie“ sa rozšíria do vagíny, kde sa prichytia ku vaginálnej sliznici.

„Výhoda oproti probiotickým vaginálnym tabletám či čapíkom spočíva v tom, že tampóny sa môžu, ba priam musia (nosič s probiotikami aktivuje tekutina) zavádzať počas menštruácie – v čase, keď je vaginálna mikroflóra najviac nestabilná a oslabená. Pri užití ústami musia napríklad probiotiká prejsť celým tráviacim traktom a iba časť z nich sa dostane priamo do vagíny,“ podotýka MUDr. Kliment.

Samozrejme, pri cene 8–9 eur za škatuľku (14,12 alebo 8 ks) s probiotickými tampónmi ich nemožno považovať za bežnú hygienickú menštruačnú pomôcku. Ide o zdravotnícku pomôcku, ktorú kúpite v lekárňach, a oceníte ju, ak práve pociťujete diskomfort (svrbenie, pálenie) počas menštruácie, nechcete kvôli menzes prerušiť probiotickú liečbu svojich intímnych problémov, chcete sa vyhnúť pošvovej infekcii pri kúpaní v bazénoch počas dovolenky a podobne. Ocenia to najmä „chroničky“, ktorým sa vaginálne infekcie často vracajú.

Slávny „valček so šnúrkou“ v 30. rokoch nazývaný aj „vnútorná vložka“ sa tak v 21. storočí zaradil medzi pomôcky, ktoré pomáhajú aj liečiť.

Text: Bianka Stuppacherová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...