Škodia nočné zmeny tehotným ženám?

Práca v noci môže zvýšiť riziko predčasného pôrodu alebo narodenia nedovyvinutého bábätka, tvrdili niektoré štúdie.

27.08.2011 18:20
Kyselina listová v tehotenstve pomôže deťom pri... Foto:
Škodia nočné zmeny tehotným ženám?
debata

Podľa najnovších poznatkov je takýto vplyv minimálny, ak vôbec existuje.

Po preštudovaní 23 štúdií na vzorke tisíc žien zistili výskumníci vedení Matteom Bonzinim z talianskej Insubria University, že vo všeobecnosti sa práca na zmeny nespája s rizikom predčasného pôrodu výraznejšie ako klasické zamestnanie od deviatej do piatej.

Ženy pracujúce v noci alebo na rotujúce zmeny mali mierne vyššiu pravdepodobnosť, že sa im narodí menšie bábätko, ale dôkazy neboli dostatočné na presvedčivé závery, uviedli vedci v časopise BJOG. „V konečnom dôsledku, v súčasnosti dostupné dôkazy o pôrodoch nedávajú presvedčivú potrebu zákazov práce na zmeny počas tehotenstva,“ napísali v štúdii.

Teoreticky by nepravidelný pracovný čas mohol ovplyvniť reproduktívne funkcie ženy, keď by narušila biologické hodiny v tele a normálnu hormonálnu aktivitu. Nedávna štúdia pre americkú vládu napríklad zistila, že zdravotné sestry, ktoré sa striedali na zmenách, mali častejšie nepravidelnú menštruáciu ako tie, ktoré pracovali podľa pevného rozvrhu. Práca na zmeny tak mohla ovplyvniť plodnosť.

Štúdie však priniesli protichodné zistenia o rizikách nočných či rotujúcich zmien pre tehotné ženy. Viaceré faktory by takýto vplyv vysvetľovali. Ženy pracujúce na zmeny totiž majú často nižší príjem, viac fajčia a celkovo nežijú tak zdravo, ako ženy so štandardným pracovným časom. Niektoré štúdie zohľadňovali tieto vplyvy, iné nie.

Keď Bonziniho tím skombinoval výsledky všetkých 23 štúdií z pohľadu predčasného pôrodu, mierne väčšie riziko vyšlo u pracujúcich na zmeny – o 16 percent. Ale tento rozdiel zmizol, keď výskumníci vylúčili niekoľko štúdií, ktoré podľa nich neboli dostatočne kvalitné, pretože buď nebrali do úvahy fajčenie či príjmy, alebo sa spoliehali len na výpovede žien, nie na lekárske záznamy.

Čo sa týka veľkosti novorodencov, tu sa ukázalo o 12 percent vyššie riziko práce na zmeny. Dôkazy však neboli dostatočne štatisticky podložené, takže mohlo ísť aj o náhodný rozdiel. Potrebné sú teda ďalšie štúdie.

„Medzičasom navrhujeme, že by bolo rozumné, ak to okolnosti práce dovolia, umožniť tehotným ženám, ktoré si to želajú, znížiť ich nasadenie do práce na zmeny a v noci,“ uzavreli výskumníci.

Text: REUTERS
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...