Cvičenie zlepší náladu - pre zrelé dámy je ideálne s miernou intenzitou

Ženy v strednom veku, ktoré sa venovali cvičeniu so strednou intenzitou, boli šťastnejšie a viac naklonené fyzickej aktivite v budúcnosti ako ich rovesníčky, ktoré cvičili s maximálnou záťažou.

03.10.2011 16:05
Cvičenie zlepší náladu - pre zrelé dámy je... Foto:
Cvičenie zlepší náladu - pre zrelé dámy je ideálne s miernou intenzitou
debata

Tento poznatok zistili vedci z univerzity v Pensylvánii, ktorí oslovili 255 žien vo veku 40 až 60 rokov. Rozdelili ich do skupín, v ktorých časť žien cvičila v miernom tempe a s miernou záťažou a druhá časť sa venovala intenzívnemu cvičeniu. Dámy, ktoré stavili na mierne tempo, sa cítili dvakrát energickejšie a vyrovnanejšie a boli viac ochotná cvičiť aj v budúcnosti. Mnohé z nich tiež vykazovali pokles smútku alebo úzkosti, ktorú vedci zaznamenali v skupine intenzívne cvičiacich žien.

„Vďaka cvičeniu sa cítime lepšie, ale prospešnejšie je, pokiaľ sa zameriami na striedmu intenzitu v porovnaní so silnou. Ozvlášť, ak ste začali cvičiť po rokoch neaktivity či ako osoba s nadváhou,“ uviedla vedúci štúdie Steriani Elavsky.

Ženy v strednom veku patria medzi najmenej aktívne a úroveň ich fyzickej aktivity klesá s pribúdajúcim vekom. Pochopenie úmery, podľa ktorej rozličné intenzity cvičenia majú odlišné dopady na náladu a ich aplikovanie na fyzickú aktivitu žien v strednom veku, je podľa Elavskeho dôležitou otázkou, na ktorú treba nájsť odpoveď.

Štúdia preukázala, že cvičenie o striedmou intenzitou spôsobilo u žien zlepšenie nálady and prílev pozitívnych pocitov, energie či dokonca posilnenie sebavedomia. Mierna fyzická aktivita bola tiež lepšia pre ženy, ktoré vykazovali nadváhu. Naopak silná intenzita cvičenia u žien nevyvolávala zlepšenie nálady a ženy s nadváhou dokonca vykazovali „signifikantné zhoršenie pokoja“ po cvičení.

Tvorcovia štúdie ako príklady mierneho cvičenia udávajú napríklad rýchlu chôdzu, bicyklovanie v teréne s miernym prevýšením, člnkovanie, ale napríklad aj záhradné práce či športy ako volejbal, tenis, softball či vodný aerobik.

Text: REUTERS
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...