Nespavosť je zákerný nepriateľ. Hrozí nám infarktom

Nespavosť, ktorou trpí zrejme viac ako tretina obyvateľstva, zvyšuje riziko srdcového infarktu.

27.10.2011 16:31
Nespavosť je zákerný nepriateľ. Hrozí nám... Foto:
Nespavosť je zákerný nepriateľ. Hrozí nám infarktom
debata

Uvádzajú to nórski vedci, ktorí potvrdili výsledky aj iných prác, spájajúce problémy spánku s vysokým tlakom. Svoju prácu založili na odpovediach 52 610 Nórov v rámci výskumu o zdraví uskutočneného v rokoch 1994 –1997.
 
Nórski vedci pre hodnotenie zvyšovania rizika srdcového infarktu vychádzali z troch veľkých príznakov nespavosti. Prvým príznakom, pri ktorom sa zvyšuje riziko infarktu o 45 percent, je ten, keď má človek celý mesiac takmer každý deň problémy so zaspávaním.

Druhý súvisí s problémom zostať spať celú noc – tu sa zvyšuje riziko infarktu o 30 percent. Tretím príznakom je to, že človek častejšie ako raz týždenne necíti po spánku osviežený. Riziko infarktu sa v tomto prípade zvyšuje o 27 percent.
 
Autori štúdie, ktorá bola uverejnená v odbornom časopise Circulation, tiež študovali lekársku dokumentáciu v nemocniciach a štatistiky zomrelých. „Problémy so spánkom sú veľmi časté a veľmi ľahko liečiteľné,“ povedal hlavný autor štúdie Lars Erik Laugsand z nórskeho Trondheimu.
 
Je dôležité, aby si ľudia uvedomili spojenie medzi nespavosťou a rizikom srdcového infarktu a hovorili o tom s lekármi, ktorí ich môžu liečiť.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...