Mamičky: Posilnite si panvové dno

Tehotenstvo a pôrod veľmi zaťažujú okrem iného aj panvové dno. To musí po pôrode jednoznačne zosilnieť. Ako na to?

06.11.2011 07:24
Mamičky: Posilnite si panvové dno Foto:
Mamičky: Posilnite si panvové dno
debata

Cvičiť, cvičiť, cvičiť
Začnite cvičiť už v šestonedelí, alebo vyhľadajte kurz cvičenia na posilnenie panvového dna. V opačnom prípade si koledujete v neskoršom veku o inkontinenciu a poklesnutie maternice. Aj joga ponúka tieto posilňovacie cviky, ak sa jej teda venujete, robíte dobre.

Nepresiľujte sa
Nevedomky však môžete spraviť úplný opak. Chcete panvové dno posilniť, no vy ho ešte viac oslabujete. Robíte tak vtedy, ak dvíhate ťažké predmety (vrátane detí). Vstávajte vždy s rovným chrbtom a keď ležíte, vstávajte pomaly, najskôr sa obráťte na bok.

Brucho až na záver
Tehotenstvo dá postave zabrať a čo sa ženám páči najmenej, je práve brucho. Pôrodné asistentky však upozorňujú na to, aby ste sa neprenáhlili a dodržali postupnosť. Skôr, ako začnete cvičiť brušné cviky, musíte mať posilnené panvové dno. Iná postupnosť je nesprávna.

Cvik číslo 1
Účinným cvičením na panvové dno je kmitanie panvou. Ľahnite si na chrbát a prekrížte nohy. V takejto pozícii sa snažte sťahovať pošvové svaly. Kolená vytočte do pravej strany, opäť sťahujte pošvové svaly a vzápätí do ľavej strany. Oddýchnite si a potom cvik zopakujte.

Cvik číslo 2
Pošvové svaly uvoľňujte a napínajte posediačky. Snažte sa medzi uvoľňovaním a napínaním robiť čo najmenšie prestávky, resp. posilňovať ich vkuse, akoby ste s niekým pretekali.

Text: dz pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...