Chrápanie, škrípanie, šťuchanie... čo robiť, keď vás partner v posteli utláča

Pamätáte si ešte na časy, keď ste mali posteľ len sama pre seba? Ak sa o ňu musíte deliť s partnerom, dobre poznáte každonočný "boj".

07.03.2012 15:47
Chrápanie môžu obmedziť kompresívne pančuchy Foto:
Chrápanie, škrípanie, šťuchanie... čo robiť, keď vás partner v posteli utláča
debata

Chrápanie, kopanie, tlačenie sa jeden na druhého, sťahovanie periny či vytláčanie zo strany na stranu – s tým všetkým bežne bojujú páry, ktoré spoločne zdieľajú lôžko. Dá sa však proti tomu nejako bojovať?

Mimovoľné pohyby nôh či rúk
Poznáte to dobre. Pri uvoľnovaní svalov počas zaspávania, ale aj neskôr počas spánku, sa sval občas zmrští a uvoľní a dochádza k mimovoľným pohybom. Ak leží niekto vedľa vás, dokáže to byť pekne nepríjemná rana. V takomto prípade odborníci odporučajú liečbu tabletkami, ktoré pomáhajú pri relaxácii a uvoľnovaní svalov.

Škrípanie zubami
Pomoc hľadajte u zubára. Dnes už existujú rôzne násady, ktoré vám počas spánku zabránia škrípať a poškodzovať si chrup.

Chrápanie
Pri chrápaní je často problémom nadváha alebo konzumácia alkoholu či fajčenie. Pokiaľ sa odmietate (alebo báš partner) vzdať podobných zlozvykov, riskujete doživotné otravovanie polovičky chrápaním. Vyhľadať môžete aj odbornú pomoc. Niektorí odborníci dokonca radia použitie „ťažítkových“ vankúšov, ktoré priložíte partnerovi na chrbát, keď leží tvárou smerom k posteli. Pomáha to zabrániť prevracaniu sa na chrbát tvárou k stropu, keď je chrápanie najčastejšie.

Časté chodenie na toaletu
Prebúdzate sa na to, že váš partner neustále chodí na WC? Alebo je to váš prípad? Najmä v staršom veku sú tieto prechádzky čoraz častejšie. Pokiaľ im však čelíte už v relatívne mladom veku, mali by ste zájsť za odborníkom. A ešte predtým vyskúšať piť menej kávy a robiť posilňovacie cvičenia. Vy na močový mechúr, váš partner na prostatu.

Námesačnosť
Pokiaľ je partner námesačný nezostane vám iné len na noc zamykať.  Námesačného človeka by ste budiť nemali, iba ho nenásilne odveďte do postele. Námesačnosti môže pomôcť predchádzať zmena životného štýlu a vylúčenie nezdravých zvykov ako je konzumácia alkoholu či napchávanie sa pred spaním. Najideálnejšie je však vyhľadať pomoc psychológa.

Text: lp, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...