Nepodceňte nástrahy leta, predíďte chrípke!

Zmáha vás aj v letných horúčavách kašeľ, nádcha, bolesti hlavy a hrdla?

13.06.2012 12:37
Nepodceňte nástrahy leta, predíďte chrípke! Foto:
Nepodceňte nástrahy leta, predíďte chrípke!
debata

Možno ste bezhlavo šantili pod nočnou oblohou, no na vine môžu byť aj mokré plavky či nadmerné slnenie.

Strašiaky – prievan, klimatizácia, stres 
Náhle respiračné ochorenie s chrípkovými príznakmi môže prekvapiť i v lete – možno ste podcenili ranný alebo večerný chlad, no ani klimatizované miestnosti či autá nie sú pre každého. Zdraviu neprospieva taktiež prievan, ani ostať dlhšie v mokrých plavkách. A veľmi ľahko ochorejú tí, ktorí ťažko zvládajú stres – ten výrazne znižuje imunitu! Za všetkým sa vlastne skrýva odolnosť organizmu, známa ako imunitný systém. Človek modernej doby príliš nevníma mnohé vonkajšie vplyvy a nedbá na dostatočnú prevenciu.

A tak sa na vás prilepila…
Letná chrípka nie je vírusového pôvodu, ani nie je epidemická. Ak sa už na vás prilepila, skúste samoliečbu. Pár dní v pokoji na lôžku, dostatok tekutín, ľahké jedlá a veľa vitamínov pomôžu popasovať sa s týmto letným nepriateľom. Od klasickej chrípky sa líši v niektorých príznakoch. Často sa prejavuje ako nádcha, kašeľ, zápaly spojiviek, slabšie bolesti svalov a únava organizmu. Niekedy sa objavujú aj bolesti krku a sťažené prehĺtanie. Letné chrípky nemávajú komplikácie, ale ak je priebeh ochorenia akútny a hneď na začiatku závažný, navštívte svojho lekára.

Sedem trikov ako predísť letnej chrípke:
• Konzumujte dostatok čerstvého ovocia a zeleniny. Telo tak zásobíte významným zdrojom látok, ktoré sú potrebné pre ľudský organizmus.
• Dbajte na pravidelný pitný režim. Pozor však na ľadové nápoje. Tie radšej v horúčave nepite.
• Vyhýbajte sa prievanu. Ak cestujete autom na dovolenku alebo do práce s otvorenými oknami, majte na očiach okuliare a čerpajte vzduch z vonka len s mierou.
• Ak sa kúpete v studenej vode, nezdržiavajte sa v nej príliš dlho. Po okúpaní majte po ruke náhradné plavky, mokrých sa čo najskôr zbavte.
• Organizmus nie je zvyknutý ani na veľké výkyvy teplôt, ktoré v lete mnohokrát spôsobujú klimatizované miestnosti alebo autá. Vyhýbajte sa teplotným šokom a situáciu riešte vhodným oblečením.
• Nadmerným pobytom na slnku môže trpieť vaša pokožka. Nielenže sa poškodzuje, ale zároveň sa oslabuje aj telo a jeho obranyschopnosť.
• Ak vás prechladnutie ani v lete neminie, nepodceňujte jeho príznaky. Nasadením včasnej liečby predídete mnohým komplikáciám. Preventívne sa posilnite enzýmami, ktorými telo ľahko dobijete systémovou enzýmoterapiou. 

Text: Monika Schönová pre Žena.Pravda.sk 
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...