Rakytník je zázrak a rastlina budúcnosti. Pomôže zvnútra aj zvonka

Užitočný od koreňov až po posledný lístok? Existuje vôbec taká rastlina? Áno, volá sa rakytník rešetliakovitý - pre niekoho aj strom zázrakov.

20.08.2012 09:16
Rakytník je zázrak a rastlina budúcnosti.... Foto:
Rakytník je zázrak a rastlina budúcnosti. Pomôže zvnútra aj zvonka
debata

Jeho účinky na organizmus sú ľuďom známe už viac ako 2 500 rokov. V dávnych časoch rástol iba v Ázii, najmä v oblasti Sibíri a v ľudovom liečiteľstve ho využívali na území dnešného Mongolska aj v niektorých oblastiach Číny. Postupne sa rozšíril do zvyšku sveta a v mnohých krajinách začal plniť dekoračnú funkciu – niet divu – zaujímavé, zospodu striebristé lítky a pomarančové bobuľky plodov z neho robia elegantný a estetický doplnok záhrad.

Rakytník však v sebe ukrýva omnoho viac. A preto je čoraz vyhľadávanejším prírodným artiklom pre farmaceutický, kozmetický a potravinársky priemysel.

Rastlina budúcnosti
V roku 2005 vyhlásilo Fínsko rakytník za rastlinu roka. Pridali sa ďalšie krajiny a kríku dali titul Rastlina budúcnosti. A prečo vlastne? Z rakytníka sa totiž dá využiť úplne všetko – korene, drevo, kôra, listy, plody aj semená, obsahuje nevídanú kombináciu zdraviu prospešných látok.
Rakytník podporuje imunitný systém, poradí si s virózou či angínou, podporuje hojenie kože, či už bola spálená, postihnutá kožnou chorobou (napríklad atopickým ekzémom) alebo poškodená úrazom.

Kým Tibeťania, starí Číňania a Mongoli používali olej a sirup z rakytníka na liečenie zápalov pľúc, žalúdočných vredov, hojenie slizníc, na reguláciu krvného obehu alebo pri otrave, v dnešnej medicíne sa navyše ukazuje ako veľmi účinný pomocník nielen pri prevencii, ale aj liečbe rakoviny a podáva sa počas chemoterapie a rádioterapie.

Svoju silu už ukázal aj pri liečbe mužskej sterility, pri problémoch so žilami, pri arterioskleróze či pri rekonvalescencii po infarktoch. koktail užitočných látok obsiahnutých v oleji zo semien rakytníka dokáže zlikvidovať aj zlatého stafylokoka, hemolytického streptokoka a týfus.

R ako Rekordér
„Rakytník patrí medzi rastliny s najväčšou výživovou hodnotou na svete. Chemické analýzy potvrdili jedinečné zloženie jeho plodov – sú najlepším doteraz známym samostatným zdrojom prirodzeného zoskupenia viac ako 190 látok. Obsahujú zriedkavo sa vyskytujúcu mastnú kyselinu omega-7, desať rôznych vitamínov, 18 aminokyselín, 24 minerálov a stopových prvkov. Majú obdivuhodný obsah esenciálnych mastných kyselín (omega 3, 6 a 9) a fytosterolov. Sú neprekonateľným prírodným zdrojom vitamínov C, E, A a všetkých vitamínov skupiny B," vysvetľuje fytologička Akviléna Račková.

Upozorňuje však na jednu dôležitú vec. „Ukazuje sa, že počas tepelného spracovania plodov a častí rakytníka sa väčšina užitočných látok jednoducho „vyparí“ a účinok už nie je taký, aký by mohol byť. Preto je rozumné pri výbere produktov z rakytníka dávať prednosť takým, ktoré využívajú ako pracovný postup sušenie plodov pri nízkych teplotách alebo lisovanie za studena,“ vysvetľuje Račková.

Ako rakytník pomáha?
Odpovedá Zdeněk Sváta zo spoločnosti Terezia Company, ktorá sa spracovaním rakytníka zaoberá už 20 rokov.

Zvonka
• Hojí kožu, zlepšuje jej elasticitu a celkový stav
• Posilňuje vlasy a nechty
• Chráni kožu pred voľnými radikálmi aj UV žiarením
• Poskytuje vyváženú výživu
• Má antioxidačné účinky
• Upokojuje podráždenú pleť
• Regeneruje a hydratuje pokožku
• Spomaľuje proces starnutia pleti

Zvnútra
• Posilňuje imunitu
• Je vysoko efektívny pri virózach, angíne, zahlienení, ochoreniach horných dýchacích ciest
• Obnovuje sliznice a epitel, pomáha pri tvorbe enzýmov, vďaka čomu sa osvedčil pri liečbe porúch trávenia, žalúdočných vredov, pri ochoreniach pečene a dvanástorníka. Používa sa nielen ako prevencia, ale aj podpora pri liečbe rakoviny hrubého čreva, rakoviny krčka maternice, rakoviny kože
• Posilňuje činnosť srdca a pevnosť ciev
• Dlhodobo zvyšuje výkonnosť
• Zlepšuje pamäť a koncentráciu, pomáha pri učení alebo dlhom šoférovaní
• Pomáha pri strese, veľkom psychickom aj fyzickom vypätí

Tipy z lekárne:
//Denný a Nočný krém Rakytník a Lipový kvet
//Krém s rakytníkovým olejom, výťažkami z rakytníka a lipového kvetu od Terezia Company. Rakytníkový extrakt v emulzii vďaka obsahu vitamínu E pôsobí proti predčasnému starnutiu pleti, regeneruje pokožku po opaľovaní a tonizuje pokožku vystavenú mrazu. Obsah vitamínu A a betakaroténu spôsobuje antioxidačné pôsobenie krému a podporuje prirodzené opálenie, neutralizuje voľné radikály a vyhladzuje vrásky. Flavonoidy krému detoxikujú pokožku, posiľňujú cievy a urýchľujú hojenie v zápalových procesoch. Rakytník zároveň pôsobí antibakteriálne. Kvety voňavej lipy v kréme obsahujú vysoké množstvo silíc a vitamínu E, ktoré v spojení s ostatnými účinnými látkami vytvárajú na pokožke ochrannú bariéru, udržujú hydratačnú a tukovú rovnováhu a pomáhajú regenerovať.
predaj v lekárni, 6,90€
// 
Regeneračný krém na ruky Rakytník a Lipový kvet
//Výživný krém efektívne hydratuje, zvláčňuje, vyživuje a upokojuje vysušenú pokožku rúk. Aktívne pomáha regenerovať suchú, popraskanú kožu a zanecháva ju jemnejšiu a hebkú. Plody rakytníka a lipového kvetu obsahujú komplex výživných látok, ktoré poskytujú pokožke potrebnú výživu, odolnosť, zabraňujú vzniku zápalových prejavov, podporujú hojenie jaziev a rán a pôsobia antibakteriálne.
predaj v lekárni, 5,90€

Text spracoval: zg, pre Žena.Pravda.sk, tlačové materiály
Foto: SHUTTERSTOCK, archív firiem

+1
debata chyba

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...