Černica – prírodná pochúťka

Už v starom Grécku boli černice známe pre liečivý účinok svojich listov. Rastú voľne v prírode, šľachtiť sa začali až pomerne nedávno.

06.09.2012 17:49
Černica – prírodná pochúťka Foto:
Černica – prírodná pochúťka
debata

V kuchyni sa využívajú napríklad ako ozdoba jogurtových a tvarohových dezertov, výborne chutia na palacinkách alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Môžeme ich mraziť a pridávať do koláčov, rozmixovať do ovocných kokteilov a výborný je aj černicový sirup.

Zásobáreň zdravých živín
Čerstvé černice sú skvelým zdrojom vitamínu C, K, sú bohaté na karotény, nájdeme v nich tiež mnohé z vitamínov skupiny B, kyselinu listovú, z minerálov potom mnoho fosforu, ďalej draslík, železo, horčík a vápnik. Výrazne osožia ľudskému organizmu obsahom rastlinných farbív zo skupiny bioflavonoidov, ktoré chránia pred oxidáciou.

Ochranca kĺbov
Vďaka antioxidačnému pôsobeniu černice účinne chránia chrupavky a väzy pred pôsobením voľných radikálov, teda slúžia ako prevencia kĺbových ochorení a okrem toho spomaľujú starnutie, chránia pokožku pred účinkami slnečného žiarenia, pomáhajú predchádzať ateroskleróze a majú aj protinádorové účinky.

Kelový šalát s černicovou zálievkou

  • veľký kel
    • pomaranč
    • 10 černíc plus ďalšie na ozdobu
    • kl balzamikového octu
    • kl cukru
    • štvrť kl soli
    • 2 a pol PL oleja

Postup:
1. Kel dobre umyjeme a sparíme ho v parnom kúpeli domäkka, potom ho prudko schladíme v ľadovej vode. Dôkladne ho vysušíme papierovou utierkou.
2. V kuchynskom robote rozmixujeme desať černíc, tri pomarančové mesiačiky, ocot, cukor, soľ a pomarančovú kôru z polovice pomaranča. Pomaly za stáleho miešania pokvapkáme olejom a pripravíme tak kyslú zálievku.
3. Kel rozložíme na tanier polejeme ho kyslou zálievkou, zvyšnou pomarančovou kôrou a ozdobíme zvyšnými mesiačikmi pomaranča a černicami. Šalát podávame vychladený.

Tip lenivého labužníka: Čerstvé černice preberieme, opláchneme, necháme odkvapkať, do mixéra ich vložíme s niekoľkými kockami ľadu, šľahačkovou smotanou a práškovým cukrom, všetko rozmixujeme a rozdelíme do vysokých pohárov. Ozdobíme černicami a čokoládou.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...