Čokoláda prináša chuť z raja!

Pre Mayov a Aztékov bolo kakao symbolom života a plodnosti.

08.09.2012 12:30
Čokoláda prináša chuť z raja! Foto:
Čokoláda prináša chuť z raja!
debata

Stará indiánska legenda hovorí, že Aztécky boh Quetzalocoatl (operený had) zostúpil z nebies na lúči rannej hviezdy a priniesol na zem kakaovník, ktorý ukradol v raji. Už len táto legenda vzbudzuje v každom pocit, že ju musí ochutnať aspoň jedenkrát v živote. A potom sa to stane. Buď sa z vás vykľuje čokoholik, alebo dáte prednosť maslovým sušienkam či syrom. Ja patrím medzi čokomaniakov a ak si mám vybrať z milión možností, čokoláda je vždy na prvom mieste. Lenže nie je čokoláda ako čokoláda.

Základom čokolády je kakao, ktoré sa získava z bôbov tropického stromu kakaovníka (v gréčtine Theobroma Cacao – božský pokrm). Veľké kakaové plantáže sa nachádzajú v okolí rovníka v západnej Afrike, ale najkvalitnejšie kakaové bôby rastú v strednej a južnej Amerike. Aby sme všetko uviedli na pravú mieru, kakao nie je sladké, má horkú chuť a na jej vylepšenie sa v minulosti používali rôzne prísady ako vanilka, čili, jamajské čierne korenie, klinčeky.

História čokolády v Európe sa začala písať od 15. storočia a vďačíme za to Hernandovi Cortézovi, ktorý ju zrejme prvýkrát ochutnal pri stretnutí s vládcom Aztékov. Ktovie aký bol Cortézov výraz tváre, keď mu táto lahôdka spočinula na jazyku. Keďže boli kakaové bôby vzácne, na čokoláde si pochutnávali len panovníci. Čokoláda sa postupne stala v Európe obľúbeným  nápojom, ktorý dodával energiu a pôsobil aj ako afrodiziakum.

V 16. storočí si ho obľúbili Francúzi a v roku 1876 Švajčiar Daniel Peter pridal do čokolády mlieko s cukrom. Vďaka Švajčiarovi R. Lindtovi, ktorý vynašiel miešací stroj sa stala o štyri roky neskôr čokoláda najobľúbenejšou cukrovinkou. Zásluhy za tabuľkovú čokoládu si zase robí Holanďan C.Houten, ktorý vynašiel prvý lis na oddelenie kakaového masla od kakaa.

Samozrejme, že najkvalitnejšia čokoláda je horká, s vysokým obsahom kakaa a má aj tú výhodu, že sa jej nedá zjesť veľa. No a tu sa dostávame k podstate veci, pretože k to z nás si vyberá najčistejšiu verziu tohto „božského pokrmu“? Poznám pár ľudí, ktorí si inú ako 88–90-percentnú čokoládu ani nedoprajú, ale povedzme si na rovinu – čo také pralinky, biela čokoláda, mliečna čokoláda a podobne?

No a tu máme hrozbu, pretože čistá kvalitná čokoláda obsahuje antioxidanty, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu, flavonoidy, ktoré majú zase priaznivý účinok na srdce, kofeín a teobromín vám pomôžu ak ste bez nálady a energie. Lenže čo s nami urobí čokoláda, ktorú by pravý gurmán odmietol? Ak neuprednostňujeme čokoládu s vysokým podielom kakaových bôbov a kakaového masla, tešte sa na niekoľko kilogramov navyše.

Hrozba číslo jeden je totiž cukor, keď sa zmieša s mliekom všetko sa znásobuje. Dokonca aj odborníci sa vyjadrujú, že sme skôr závislí na cukre ako na samotnej čokoláde. Radšej si priplaťte, ale dajte prednosť kvalite, len tak budete mať skutočný pôžitok a vaša postava zostane rovnaká. Mimochodom, ak sa chcete jedeniu čokolády radšej vyhnúť, ale chcete mať pôžitok, doprajte si čokoládovú masáž, z nej určite nepriberiete. 

Text: Gabi Halmová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...