Recept na dlhovekosť: Práca, čaj a... mahdžong

Môžete ich vidieť hneď na svitaní pod mrakodrapmi alebo v záhradách. Rozrážajú vzduch v bojovej choreografii: hongkonskí seniori, zapálení hráči mahdžongu a horliví milovníci taiči, čaju a zeleniny, sú dnes tí najstarší na svete.

12.09.2012 13:55
Recept na dlhovekosť: Práca, čaj a... mahdžong Foto:
Recept na dlhovekosť: Práca, čaj a... mahdžong
debata

Muži z čínskej megapoly držia svetový primát v dlhovekosti, a to už viac ako jedno desaťročie. Ženy prvý raz za štvrťstoročie predstihli Japonky.
Dĺžka života Japoniek vlani klesla na 85,9 roka, zatiaľ čo rok predtým to bolo 86,3 roka. Podpísali sa na tom prívalová vlna cunami a jadrová havária z 11. marca 2011. Ženy z Hongkongu sa, naopak, vlani dožili  priemerne 86,7 roka.

Malé územie ježiace sa sklenenými a oceľovými vežami, medzi ktorými cirkuluje nepretržitý prúd áut, autobusov a kamiónov, je známe skôr odporným ovzduším, rýchlym životným rytmom a smrteľnými pandémiami, píše agentúra AFP. Aké je teda tajomstvo jeho najstarších obyvateľov?

Experti uvádzajú prístup ku kvalitnej starostlivosti, fyzickú a duševnú aktivitu, tradičnú hongkonskú kuchyňu a dokonca mahdžong, starú čínsku hru, ktorá cvičí pamäť.

„Rada cestujem, objavujem nové veci a denne sa stretávam s priateľmi pri yum cha,“ hovorí Mak Yin, čulá osmdesiatročná dáma a šesťnásobná babička, pri cvičení taiči v mestskom parku.
Yum cha je hongkonský výraz pre tradíciu popíjania čaju s malými koláčikmi. Čaj, bohatý na antioxidanty, je zadarmo a dostanete ho, čo hrdlo ráči. „Moji priatelia sú vo veku okolo šesťdesiatky a myslia si, že aj ja mám toľko rokov,“ smeje sa.

Mak Yin si denne varí zeleninu v pare, je ryžu a ovocie. Hongkonská kuchyňa je známa varenými rybami a zeleninou, pripravovanými bez nasýtených tukov, ktoré upchávajú tepny. Taiči údajne zlepšuje rovnováhu a posilňuje srdce. Podľa štúdie zverejnenej vo februári v New England Journal of Medicine pomáha predchádzať pádom a zrejme zlepšuje rovnováhu niektorým pacientom s Parkinsonovou chorobou.

Ďalším faktorom dlhovekosti je práca. V Hongkongu nemajú oficiálne stanovený vek odchodu do dôchodku a často môžeme vidieť sedemdesiatnikov či osemdesiatnikov predávať v obchode, v tržniciach alebo pracovať v reštauráciách po boku mladších.

„Mnoho starých ľudí v našom meste zostáva dlho v práci a to prispieva k lepšiemu duševnému i fyzickému stavu,“ tvrdí prezident hongkonskej gerontologickej asociácie Edward Leung. „Naopak starí ľudia, ktorí nepracujú, cítia prázdnotu, čo spôsobuje duševný stres,“ vysvetľuje.

Šesťdesiatsedem­ročný predavač rýb Lee Woo-hing nachádza svoju inšpiráciu v Li Ka-shingovi, najbohatšom mužovi Ázie, ktorý aj po osemdesiatke naďalej vládne svojmu rozsiahlemu impériu. „Ak Li Ka-shing pracuje v 84 rokoch, prečo by som mal ja prestať?“ pýta sa otec štyroch detí, ktorý pracuje 14 hodín denne v rušnej tržnici.

V Hongkongu sa dá zastaviť čas aj pomocou mahdžongu, akéhosi náročného domina, ktoré podľa Alfreda Chana, experta na dlhovekosť na univerzite Lingnan v Hongkongu, umožňuje bojovať proti demencii.

„Stimuluje tie zóny v mozgu, ktoré kontrolujú pamäť a poznávacie schopnosti. Pomáha starým ľuďom udržiavať si pamäť,“ hovorí. Hra má zložité pravidlá a počítajú sa v nej body, čo je významné pre cvičenie intelektu.

Podľa expertov ide v Hongkongu teraz o to, aby si udržal svoje svetové prvenstvo v dlhovekosti a zároveň bojoval proti chorobám dýchacích ciest, ktoré spôsobuje znečistené ovzdušie.

Text: ČTK
Foto: SITA/AP Photo

debata chyba

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....