Brusnica – drobný otužilec

Pôvod brusnice je zahalený tajomstvom. Jedno je isté, ide o otužilé ovocie a darí sa mu aj v horských oblastiach, ktoré ostatným ovocným druhom už nevyhovujú.

27.09.2012 13:40
Brusnica – drobný otužilec Foto:
Brusnica – drobný otužilec
debata

Chuť brusníc je slabo kyslastá. Osladené sa spracovávajú často na marmelády či kompóty. Okrem toho sú často používané ako prílohy k rôznym jedlám z diviny a napríklad v Alsasku sa z nich vyrába osviežujúci nápoj.

Skákajúce bobule
Brusniciam sa niekedy v angličtine hovorí „skákajúce bobule“, pretože zdravé plody doslova poskakujú. A to, že majú priaznivý účinok na naše zdravie,  je známe odpradávna. Obsahujú veľké množstvo vitamínov (A, B, C), minerálov (vápnika, draslíka, horčíka, fosforu, sodíka, železa), a v menšej miere aj nikel, chróm a jód.
** Pomocník urológov**
Toto horské ovocie pomáha proti zápalu močových ciest, ale je tiež účinné v prevencii zubného kazu a ochorenia prostaty. Už v minulosti sa brusnice používali pri liečbe horúčky, zažívacích problémoch a opuchoch. Dnes poukazujú vedci na ich potenciál v boji proti ochoreniu ďasien, srdcovým chorobám a rakovine

Zelené fazuľky s brusnicami

Potrebujete:
- 400 g  čerstvých zelených fazuliek
- 2 PL oleja alebo margarínu
- tretina šálky sušených brusníc
- pol kl soli
- štvrť šálky šťavy z manga

Postup:
1. Do väčšieho hrnca nalejeme vodu a privedieme ju k varu. Do vriacej vody ponoríme zelené fazuľky.
2. Fazuľky necháme variť päť minút alebo kým sú takmer mäkké, nesmieme ich však rozvariť. Potom ich scedíme a necháme odkvapkať.
3. Olej alebo margarín rozohrejeme pri strednej teplote vo veľkej panvici a pridáme zelené fazuľky. Necháme ich restovať 1 – 2 minúty, potom pridáme brusnice a mangový džús.
4. Všetko opatrne premiešame, dochutíme soľou a dusíme ďalšie 3 – 4 minúty za občasného miešania, až kým sa väčšina tekutiny vstrebe.

Tip lenivého labužníkaBrusnice rozvaríme vo vode na kašu, pridáme cukor, klinčeky, nastrúhanú citrónovú kôru, prilejeme víno a varíme tak dlho, kým omáčka nie je hustá, podľa chuti ju osolíme. Omáčka je vhodná na ozdobu rôznych jedál.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...