Opakované mykózy. Zbavte sa ich ekologicky

Svrbenie, pálenie či výtok pripomínajúci tvaroh. I tak sa môže prejavovať kvasinková infekcia u žien.

19.10.2012 07:00
Opakované mykózy. Zbavte sa ich ekologicky Foto:
Opakované mykózy. Zbavte sa ich ekologicky
debata

Takmer 80% žien udáva, že sa už aspoň raz v živote stretli s mykózou. Poznáte ju aj pod názvom kvasinková infekcia, keďže ju najčastejšie spôsobuje huba candida albicans. Viete o tom, že kvasinky sa v pošve žien nachádzajú bežne? Problém nastáva až ich premnožením. Spúšťačom môže byť oslabená imunita, antikoncepcia, užívanie antibiotík, príjem väčšieho množstva cukru, alergie a tým oslabenie imunitného systému, používanie nevhodnej kozmetiky na intímne miesta či dokonca stres.

Ako sa jej vyhnúť?
- Dbajte na dostatočný príjem tekutín (voda a bylinové čaje).
- Antibiotiká, najmä tie širkospektrálne, užívajte iba vtedy, ak je to nevyhnutné. Nie každá zvýšená teplota si žiada antibiotickú liečbu.
- Zaobstarajte si probiotiká. Ich užívanie blahodárne vplýva na črevá a ich bezproblémové fungovanie napomáha správnej obranyschopnosti (imunite) organizmu.
- Vyhýbajte sa sladkostiam. Tie sú totiž živnou pôdou pre kvasinky.
- Nepoužívajte agresívne sprchovacie gély. Na intímne partie používajte len čistú vodu a detské mydlo.
- Doprajte si acidofilné mlieka, syry a jogurty.
- Zvážte užívanie hormonálnej antikoncepcie. Najmä, ak vás trápia opakované mykózy.
- Používajte iba bavlnenú spodnú bielizeň, ktorá sa dá prať pri vyšších teplotách.
- Zabudnite na konzumáciu alkoholu!
- Obmedzte príjem veľmi sladkého ovocia. Aspoň dočasne.

Získali sme tajné tipy, ako sa mykózy zbaviť aj ekologicky a bez chemických liečiv:Diana (34)
Kedysi som trpela na opakované mykózy. Ani lekár nevedel, prečo sa mi stále opakujú. Mohla som dodržiavať všetky zásady ako jej predchádzať a predsa ma vždy našla. Nechcela som do seba dávať stále nejaké lieky, čapíky a krémy a tak som hľadala alternatívu. Našla som ju v podobe kokosového oleja. Ak cítim, že ma to v intímnych partiách začína páliť, ponatieram sa kokosovým olejom. A o chvíľu je všetko v poriadku. Ako prevenciu ho používam aj pred stykom a natriem ním aj kondóm. Nepoužívam žiadne sprchové gély a keď si chcem spraviť dobrý kúpeľ použijem na to vývar z ovsených vločiek, ktorý zabraňuje vzniku mykóz a zároveň je po ňom pokožka krásne hebká.

Patrícia (29)
Tiež som občas dostala kvasinkovú infekciu a keďže sa snažím žiť ekologicky, rozhodla som sa hľadať pomoc skôr na bylinnej báze. A tak mi raz jedna známa poradila vyskúšať rakytníkový olej. Dodnes naň nedám dopustiť. Ak mám mykózu (u mňa väčšinou prichádza po veľkom strese), ponorím na chvíľu tampón do rakytníkového oleja a na noc si ho zavediem do pošvy. Do rána neviem, že som mala gynekologický problém.

Vanda (24)
Mykóza? Poznám ju veľmi dobre. Prichádza u mňa vždy, keď musím užívať antibiotiká. Našla som však spôsob, ako jej predchádzať. V čase, keď musím užívať antibiotiká, jem viacej probiotických jogurtov. Ďalšou mojou „vychytávkou“ je oreganový olej. V čase ochorenia si ho dávam 3× denne po dve kvapky a každý večer si niekoľko kvapiek pridám aj do kúpeľa. Odkedy praktizujem takúto kúru, mykóza sa mi vyhýba.

Text: -kk- pre Žena.Pravda.sk
Foto: Shutterstock

debata chyba

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...