Brusnicová šťava nie je zázračný liek na močové cesty, tvrdia vedci

Niet pochýb o tom, že ak budete piť brusnivocú šťavu, telu neublížite. Ale aby ste dosiahli benefity, o ktorých sa roky v súvislosti s týmto nápojom hovorí, museli by ste ho piť mesiace a vo veľkom množstve.

23.10.2012 06:36
Brusnicová šťava nie je zázračný liek na močové... Foto:
Brusnicová šťava nie je zázračný liek na močové cesty, tvrdia vedci
debata

Tvrdia to asppoň vedci z univerzity v Stirlingu, ktorí sa zamerali na skúmanie „zázračnej“ šťavy sumarizačným spôsobom, keď spracovali výsledky viac ako 24 štúdií venovaných účinkom brusnicovej šťavy. Išlo o fakty, ktoré boli zozbierané z dohromady viac ako 4470 ľudí.

Jedna zo štúdií napríklad riešila azda najčastejšie pripisovaný benefit brusnicovej šťavy – jej schopnosť prispievať v prevencii v boji proti problémom s močovými cestami, mechúrom a zápalmi, ktoré ich postihnú. Vedci zo Stirlingu však tvrdia, že ženy by museli vypiť dva poháre šťavy denne a robiť tak niekoľko mesiacov bez prestávky, aby sa tento účinok naozaj prejavil.

Jasné teda je, že pokiaľ majú brusnice byť nápomocné v liečbe či prevencii, je nutné dostávať ich do tela v koncetrovanej dávke. A ani v takom prípade nie je celkom isté, že ste nad chorobou vyhrali s pomocou prírody. Možno sú za tým iné protizápalové a liečivé látky obsiahnuté v tabletách či kapsulách.

Text: gj, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...