Škorica. Zahreje a posilní celý organizmus

Je veľmi málo ľudí, ktorí by povedali, že škorica nevonia, alebo že neevokuje nič príjemné. Stačí škoricová sviečka a váš byt či dom získa tú správnu "vôňu domova".

25.10.2012 16:35
Škorica. Zahreje a posilní celý organizmus Foto:
Škorica. Zahreje a posilní celý organizmus
debata

Zmienky o škoricovníku sú známe z Číny už z roku 4000 pred naším letopočtom. Poznali ju Egypťania, ktorí ju používali ako liečivo a aromatickú prísadu, alebo dokonca aj na balzamovanie. Asi nikoho neprekvapí, že škorica bola obľúbenou ingredienciou pri čarodejníctve.

V starovekom Grécku jej prikladali obrovský význam. Škorica bola drahá a vzácna a práve preto sa o ňu dokonca bojovalo a boja cennejšia ako zlato. Do západnej Európy škoricu priniesli križiaci na dochucovanie jedál a do parfumov. Odporúčala sa aj ako afrodiziakum.

V minulosti bol škoricový prášok rozmiešaný v mlieku jeden z najstarších prostriedkov na dyzentériu. Tento nápoj si môžete pripraviť aj v dnešnej dobe a škorica zníži mliekom spôsobenú tvorbu hlienov. Škorica bola aj známym liečivom na choleru a odporúčali ju na inhalovanie pri tuberkulóze.

Našťastie, v dnešnej dobe jej máme dostatok a siahame po nej najmä keď ustúpia horúčavy a prichádza jeseň. Nečudo, pretože škorica dokáže rozohnať nádchu, chrípku a upokojuje zdurené sliznice. Možno pri nákupe škorice nekladiete dôraz na druh škorice, ale existuje niekoľko druhov škoríc – škorica čínska, škorica cejlónska, škorica barmská či seychelská.

Škorica dokáže priaznivo ovplyvniť aj funkciu mozgu. Nedávne výskumy objavili, že škorica dokáže znižovať hladinu glukózy v krvi a preto rady odborníkov znejú, aby sme škoricou nešetrili a pridávali si ju do jedál či nápojov. Škorica prehrieva a stimuluje tráviaci systém, upokojuje koliky, hnačky, vracanie a nadúvanie.

Ak budete inhalovať škoricový olej, pomôže vám, ak máte infekcie dýchacích ciest. Horúci nápoj zo škorice Vám zase stimuluje krvný obeh, spôsobí potenie, zaháňa katary, infekciu a chrípku.

Pokiaľ si doprajete škoricový kúpeľ, pomôže vám pri poraneniach a upokojí miesta po uštipnutí hmyzom či infekčné kožné zápaly.

Škorica je obľúbená aj v kozmetickom priemysle, pridáva sa do krémov proti celulitíde a na chudnutie. Aj keď nič na svete vám zázračne neuberie deväť centimetrov v páse, ako sľubujú niektoré kozmetické prípravky s prídavkom škorice, po použití týchto krémov budete mať úžasne hebkú a prevoňanú pokožku.

Napriek mnohým pozitívam, škorica sa neodporúča tehotným ženám a u niektorých jedincov môže spôsobiť alergickú reakciu.

Text: Gabi H. pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...