Pri nachladnutí aj angíne pomáha čaj z lipových kvetov

Pri chorobách z nachladnutia vsaďte na odvar z lipových kvetov. Tíši kŕče aj bolesť, rozpúšťa hlieny, znižuje teplotu a podporuje potenie.

04.11.2012 14:55
Pri nachladnutí aj angíne pomáha čaj z lipových... Foto:
Pri nachladnutí aj angíne pomáha čaj z lipových kvetov
debata

Navyše posilňuje imunitu – slúži ako účinná ochrana organizmu pred napadnutím baktériami a vírusmi. Bylinkári tvrdia, že čaj z lipového kvetu je najosvedčenejším liečivým prostriedkom proti všetkým chorobám z nachladnutia. Liečivé účinky odporúčajú využívať  pri zápaloch dýchacích ciest aj pri angíne. Lipa totiž blahodarne pôsobí na dýchacie cesty, urýchľuje proces liečby zápalu priedušiek, zmierňuje bolesti hrdla, uľahčuje vykašliavanie a znižuje horúčku.

Pomáha vyplaviť škodlivé látky z tela
Čaj z lipových kvetov sa oddávna užíval pri všetkých chorobách z nachladnutia hlavne pre silné potopudné účinky. Môže za to zvýšený obsah glykozidov a okrem nich obsahujú lipové kvety aj silice, triesloviny, flavonoidy, sacharidy, vitamín C a látky podobné vitamínu E. Pitie lipového čaju sa využíva aj pri detoxikácii  na odplavenie škodlivých látok z tela. V neposlednom rade, lipový čaj dokáže zriediť krv a tak prechádzať možnému infarktu.

Čaj pite pravidelne, ale nie dlhodobo!
Lipový čaj treba piť pravidelne. Pozor! Dlhodobé pitie lipového čaju sa však neodporúča. Zaťažuje srdce a môže tak telu potom viac škodiť ako pomôcť. Jednu čajovú lyžičku lipy zalejte vriacou vodou (250 ml) a nechajte desať minút luhovať. Môžete ho ochutiť bazovým sirupom, medom aj citrónovou šťavou.

Pri bolestiach hlavy a nervozite
Lipový čaj dokáže pozitívne ovplyvniť aj nervovú sústavu, najmä ak trpíte neznesiteľnou migrénou, pomerne rýchlo vám dokáže napomôcť k zmierneniu bolestí. Ak ste dlhšie nervózni, podráždení a nemôžete spať, vyskúšajte odvar z lipových kvetov. 

Zjemňuje pokožku a vyjasňuje ju
V minulosti sa lipové kvety využívali častejšie aj v kozmetike. Zápar sa kedysi používal na zosvetlenie pieh na tvári, na oplachovanie vlasov a pri problémoch s pokožkou hlavy.

Lipa – strom zmierenia a lásky
Lipa je tiež strom lásky, ktorý urovnáva medziľudské vzťahy. Už za dávnych čias, keď sa dva rozhádané rody alebo susedia udobrili, zasadili na hranici svojich území lipu, aby strážila a chránila ich mier. Je tiež aj stromom zamilovaných a otvára duše pre krásne sny.

Text: Zlatica Beňová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...