Keby niečo, dajte si med

Z pohľadu histórie, najstaršia zmienka o mede sa nachádza na hlinených tabuliach záhadnej civilizácie Sumerov.

07.11.2012 10:23
Keby niečo, dajte si med Foto:
Keby niečo, dajte si med
debata

Med využívali vo veľkej miere, dokonca ho pridávali do piva, čím získali výnimočnú chuť tohto nemenej známeho nápoja. Med sa spomína aj v Biblii, kde sa píše, že zasľúbená zem Izraelitov je „zem pretekajúca mliekom a medom“.

Využitie medu na rituálne a lekárske účely rozvíjali Babylončania a Chetiti, no a nesmieme zabúdať na Egypťanov, ktorí ho využívali ako antiseptikum na hojenie rán a vredov, proti horúčkam a kašľu, či balzamovanie.

Medzinárodné výrazy pre med sú odvodené z hebrejského ghoneg, čo znamená „príjemný“. Aj termín „medové týždne“ nevznikol len tak. Teutóni totiž pripravovali z medu víno a pili ho tridsať dní po svadbe. Moderné vedecké výskumy potvrdili silné antiseptické vlastnosti medu, čím je schopný tlmiť zápaly v organizme, taktiež je schopný pomôcť pri akútnej hnačke.

Med je veľmi výživný a okrem toho obsahuje vitamíny C, B. železo, horčík, vápnik, sodík, kremík, mangán a draslík. Vďaka svojmu zloženiu pomôže pri regenerácii organizmu, okrem bežných zápalových ochorení je vhodný aj pri pomalých vírusových ochoreniach, privádza uvoľnenie, spánok, zmierňuje bolesti hlavy, neuralgiu a artritídu.

Vnútorné použitie
Stačí, ak zmiešate jednu lyžičku medu s jednou lyžičkou nasekanej materinej dúšky a získate dennú dávku, ktorá bude účinná pri kašli, bronchitíde a astme. Med výborne bojuje proti hlienom, ale aj proti sennej a alergickej nádche. Ak trpíte nespavosťou, dajte si pred spaním čaj z medovky a pridajte si aj lyžičku medu. No a všetci vieme, že med dodá výbornú chuť koláčikom, nápojom, alebo utlmí vašu túžbu po sladkostiach.

Vonkajšie použitie
Med urýchľuje hojenie rán, vrátane vredov predkolenia. Keďže viaže vodu, môže vytiahnuť jedy a hnis z infikovaných rán, dokáže urýchliť proces hojenia pri popáleninách. Ak chcete byť krásna, zmiešajte lyžicu medu s lyžicou tvarohu, naneste na tvár a nechajte pôsobiť 10–15 minút.

Malé upozornenieAk patríte medzi „medomaniačky“ viete, že med stráca vitamíny ak ho zahrejete, ale aj vtedy ak ho naberáte obyčajnou lyžičkou. Najlepšie je používať porcelánové, alebo drevené lyžičky. Napriek výnimočným vlastnostiam medu, nie všetkým pomôže, pretože asi 1% obyvateľstva má naň alergickú reakciu. Taktiež sa med neodporúča podávať deťom do jedného roka.

Text: Gabi H. pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...