Kyslá kapusta - čistič žalúdka a čriev

V minulosti patrila k základným potravinám, naši predkovia ju jedávali takmer denne. Preto boli zdraví a plní sily.

21.11.2012 10:34
Kyslá kapusta - čistič  žalúdka a čriev Foto:
Kyslá kapusta - čistič žalúdka a čriev
debata

Dnes na kyslú kapustu akosi zabúdame. Pritom zlepšuje trávenie, posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť voči stresu…

Kyslá kapusta je v zimnom období doslova vitamínová bomba. Pomáha posilňovať imunitný systém v boji proti  proti infekciám. Už 200 gramov pokryje dennú potrebu vitamínu C. Kvasenú kapustu si so sebou brával aj známy moreplavec James Cook, aby jeho posádku ochraňovala pred chorobou z nedostatku vitamínu C zvanou skorbut.

Uľahčuje trávenie
Kyslá kapusta vďačí za svoju chuť bakteriálnemu kvaseniu a pre trávenie je ešte prospešnejšia ako čerstvá. Užitočné mikroorganizmy, ktoré sa v nej nachádzajú, podporujú prospešné baktérie v črevách, ktoré uľahčujú trávenie. Baktérie mliečneho kvasenia, probiotické kultúry a laktobacily prirodzeným spôsobom posilňujú črevnú mikroflóru, aktivujú funkciu čriev, dopomáhajú k lepšiemu vyprázdňovaniu. Japonské a americké výskumy sa už dlhšie zaoberajú vplyvom kapusty na rakovinu hrubého čreva. Zdá sa, že antikarcinogénne látky v kapuste potláčajú vznik predrakovinových polypov.

Proti depresii a stresu
Kyslá kapusta je tiež vynikajúci prostriedok proti depresiám, obsahuje skupiny vitamínov B, ktoré sú dobré na nervovú sústavu. Umožňuje bojovať proti únave a zvyšuje odolnosť voči stresu. V kyslej kapuste okrem vitamínov C a B, nájdete aj vitamín E, K a z prospešných prvkov draslík, železo, vápnik, zinok, horčík, fluór, vlákninu, kyselinu listovú. Tieto látky robia z kapusty jednu z najzdravších zelenín. Taktiež podporuje tvorbu krvi a hormónov. Znižuje krvný tlak.

Chudnutie s kyslou kapustou
Ak sa chcete zbaviť nadbytočných kilogramov, siahnite po kyslej kapuste. Je veľmi sýta, zaženie hlad, má minimum kalórií a tiež poskytuje široké možnosti pre prípravu rôznych jedál. Sto gramov tejto zdravej pochúťky obsahuje len 71,4 kJ a 0,2 gramu tuku. Nie nadarmo patrí kapustová diéta medzi tie účinnejšie. Je to navyše aj elixír mladosti, keďže látky v nej pomáhajú odstraňovať toxíny z tela. Preto by mala byť dôležitou súčasťou detoxikačných kúr.

Text: Zlatica Beňová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....