Ďumbier (zázvor) príjemne zahreje

Nie je to žiadny "nováčik", nájdete ho v starých medicínskych receptoch z Číny, ktoré sú staré viac ako 2000 rokov.

29.11.2012 07:00
Ďumbier (zázvor) príjemne zahreje Foto:
Ďumbier (zázvor) príjemne zahreje
debata

Určite nikoho neprekvapí, že patrí medzi afrodiziaká, ale s tým, že má účinok aj na ženy. Muži verili, že ďumbier zmení frigidné ženy na „sexuálne divošky“.

Do Anglicka sa dostal okolo roku 1600 vďaka Lordovi Zouchemu, a keďže mal priateľa botanika Gerarda, dal mu ho na preskúmanie. Gerard zistil, že ďumbier zahrieva a odporučil ho ako hrejivú prísadu do jedál, aby sa zlepšilo trávenie.
Zo sušeného ďumbiera sa v minulosti vyrábala pasta zmiešaním prášku a studenej vody, ktorá sa prikladala na čelo a bola účinná na znižovanie vysokého krvného tlaku.

Zahrieval a liečil našich predkov, pomôže aj vám
Ďumbier sa pestuje väčšinou v trópoch a keďže obsahuje antiseptické éterické oleje, zvyšuje imunitu a dobre urobíte, ak ho budete konzumovať či problémy máte, alebo nie. Ďumbier je aj antioxidant a zbavuje vaše telo škodlivín, preto vás ochráni dopredu pred prechladnutím, angínou, bronchitídou, a je účinný aj v boji proti chrípke.  Odhlieni vám krk a zníži horúčku, preto ho majte vždy po ruke.

Ďumbierový čaj stimuluje srdce, krvný obeh a vytvára pocit tepla. Možno vás prekvapí, že vedci prišli na to, že ďumbier je účinnejší ako "oslavovaný cesnak alebo cibuľa. Pomôže predísť mŕtvici či infarktu tým, že zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, ktoré môžu upchať krvné cievy. Ak máte zvýšený cholesterol, ďumbier popracuje na jeho znížení. V Indii ďumbierový čaj podávajú deťom proti čiernemu kašľu.

Čaj si pripravíte jednoducho, potrebujete 1l vody, 1PL čerstvého nastrúhaného ďumbieru, 2–4 klinčeky, šťavu z jednej väčšej limetky, 1ČL kardamónu, kúsok škorice a 2–3 PL domáceho medu.  Do vriacej vody pridajte ďumbier, škoricu, klinčeky, kardamón a povarte 5 minút. Potom odstavte a počkajte, kým sa voda ochladí na 60 stupňov a až potom pridajte med a šťavu z limetky. Ak chcete, môžete pridať viac medu alebo šťavy z limetky.
Pokiaľ máte problémy s trávením, opäť môžete siahnuť po ďumbieri, pretože posilňuje žalúdok i črevá a napomáha produkcii enzýmov. Ničí toxíny v tráviacom trakte, upokojuje vetry a tiež zhusťuje stolicu ak trpíte hnačkami.

Ďumbier vyvoláva menštruáciu, pokiaľ máte problémy s meškaním (samozrejme, pokiaľ nie ste tehotná) a zmierňuje bolesti.

Vonkajšie použitie
Ak  vás bolia zuby, žutie čerstvého ďumbieru vám pomôže pri zmiernení bolesti.  Ak sa ďumbierový olej pridá do masážnych emulzií, je nápomocný pri bolestivých kĺboch.

Ďumbier nepoužívajte, pokiaľ neznášate pálenie, trpíte na gastritídu, alebo máte peptické vredy.

Text: Gabi H. pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...