Aké sú hlavné rizikové faktory vzniku cukrovky?

Medzi hlavné faktory, ktoré významne ovplyvňujú riziko vzniku cukrovky, patria:

06.12.2012 14:00
Aké sú hlavné rizikové faktory vzniku cukrovky? Foto:
Aké sú hlavné rizikové faktory vzniku cukrovky?
debata

1. Genetická predispozícia. Genetika zohráva významnú úlohu a zdôrazňuje sa prakticky pri všetkých typoch cukrovky.

2. Vek. Zatiaľ čo pre diabetes 1. typu je charakteristický začiatok v detskom a mladom dospelom veku, výskyt diabetu 2. typu stúpa s vekom najmä po 40. roku života.

3. Nadmerný energetický príjem a konzumácia nezdravých druhov potravín. Zvýšený príjem energie a nezdravých potravín riziko diabetu významne zvyšujú. Preťažuje nároky na vylučovanie inzulínu, prispieva k poklesu citlivosti na inzulín, vedie k obezite a u predisponovaných osôb vyvoláva resp. urýchľuje začiatok ochorenia.

4. Obezita a fyzická aktivita. Obezita je hlavným rizikovým faktorom rozvoja cukrovky 2. typu, a to najmä obezita hornej časti tela alebo centrálna obezita. Viac ako 80 % pacientov je obéznych, teda jednoznačne existuje medzi týmito dvoma ochoreniami úzka spojitosť a vzájomné negatívne prepojenie. Fyzická aktivita má pozitívny vplyv na zvýšenie inzulínovej senzitivity a podľa najnovšej štúdie aj na vývoj cukrovky u pacientov s prediabetom (pokles až o 58 %).

5. Chyby v životospráve matky počas tehotenstva, nevhodná výživa dieťaťa vo včasnom období života

6. Stres

Text: dh pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...