Zabráňte žlčníkovým kameňom

Väčšina tých, ktorí milujú ťažšie jedlá, klasickú kuchyňu a majú nadváhu, sú vhodnými adeptmi na strašiaka menom žlčníkové kamene.

07.01.2013 15:22
Zabráňte žlčníkovým kameňom Foto:
Zabráňte žlčníkovým kameňom
debata

Žlčníkový záchvat
V skratke je to bolesť, ktorá vychádza z pravej hornej časti brucha a zasahuje hore do pravej nižšej časti hrudníka, dokonca niekedy až k ramenu a môže sa rozšíriť aj na chrbticu. Taký záchvat môže trvať tri minúty, ale aj hodiny a tí, ktorí to prežili, asi budú súhlasiť, že ide o prenikavú bolesť. V niektorých prípadoch sa ako „bonus“ môže dostaviť nevoľnosť spojená so zvracaním, ale úľava sa nedostaví. Problémy so žlčníkom sa vyskytujú hlavne vo vyššom veku, u žien trikrát viac ako u mužov a najmä ak sú obézne. Opäť je to nespravodlivé, ale takto je to geneticky dané.

Čo robiť, aby ste riziko so žlčníkom minimalizovali1.
Jedzte viac zeleniny, pretože mnohé štúdie dokázali, že u vegetariánov sa problémy so žlčníkom vyskytujú menej. Jedzte aspoň misku zeleniny denne a ak chcete namietať, že je to veľa, uvedomte si, že balík slaných zemiačkov vám nerobí problém. Zvlášť odolní voči problémom so žlčníkom sa ukázali tí ľudia, ktorí jedli viac pomarančov, šošovice, fazule, sójových bôbov a hrachu.

2. Pozor na pojedanie cukru a malého množstva vlákniny. Možno budete oponovať, že cukor nejete, ale stačí si dať hamburger a už máte veľa cukrov a málo vlákniny. Moderné jedlá rýchleho občerstvenia, alebo polotovary majú v sebe množstvo cukrov a tukov, veď ide o to, aby nám „plastová strava“ chutila. Ak sa chcete zachrániť, vylúčte výrobky z bielej múky, nasýtené tuky a rozhodne zvýšte vlákninu.

3. V niektorých prípadoch dokonca nepríjemnosti so žlčníkom spôsobuje káva, hlavne ak preferujete typickú zalievanú. Tá neprospieva ani vášmu žalúdku, preto na ňu zabudnite.

4. Naučte sa raňajkovať – určite sa vám to zdá otrepané, ale raňajky sú z mnohých dôvodov naozaj najdôležitejšie jedlo dňa. Organizmus potrebuje po spánku energiu, aby sa naštartoval a pokiaľ nebudete jesť „slona“, nepriberiete.

5. Stačí vám, aby ste mali päť kilogramov nadváhy a kamene sa vám vytvoria jedna radosť. Preto sa snažte držať vo váhe, ktorá je primeraná vašej výške.

6. Nepríjemnosti vám môže spôsobiť aj príliš rýchle chudnutie. Paradoxom je, že prísne diéty s nízkym prísunom kalórií môžu privodiť žlčníkové kamene až u 50% žien.

7. Ak patrí domáca slaninka, klobáska a údeniny k vašim obľúbeným jedlám, brzdite sa. Nespôsobí vám to škody len na žlčníku, ale ohrozujete aj svoj srdcovo-cievny systém. Snažte sa vyhýbať živočíšnym tukom, pretože tie vám okrem chuti v daný moment veľa radosti neprinesú. Nenasýtené mastné tuky sú pre vás prospešné, ale s nimi to tiež netreba preháňať. Tiež si uvedomte, že vyprážané jedlo bude ťažké a nezdravé, či bude na masti, alebo na olivovom oleji.

Text: Gabi H. pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...