Čo hovorí telo na sladké, horké, či štipľavé chute?

Vnímanie chutí vypovedá veľa o našom organizme, o jeho fyzickej i psychickej kondícii.

24.01.2013 07:03
Čo hovorí telo na sladké, horké, či štipľavé... Foto:
Čo hovorí telo na sladké, horké, či štipľavé chute?
debata

Všímajme si viac, čo si pýta naše telo, ako sa správa a nastavme podľa toho aj stravu a jej ochucovanie. Prípadne konzultujme svoje pozorovania s odborníkom.

Vedci rozoznávajú tri typy jazyka – jazyk, ktorý je k chutiam takmer necitlivý; jazyk, ktorý vníma chuť v bežnej intenzite a jazyk, ktorý vníma chuť vo zvýšenej intenzite. Pri depresiách je napríklad vnímanie chutí narušené, jedlo vám pripadá nechutné, dokonca nemusíte vôbec pociťovať hlad.

Chute prezrádzajú stav našich orgánov
Horkým potravinám a nápojom dáme prednosť v akútnych štádiách infekčných chorôb a tiež v prípade, že potrebujeme detoxikáciu. Horká chuť má totiž čistiace schopnosti, pozitívne ovplyvňuje aj činnosť srdca. Sladkému dáme prednosť pri strese a vyčerpaní,  keď telu chýba energia. Štipľavé chute nás lákajú, keď potrebujeme mobilizovať funkciu žlčníka, pečene, čriev a pľúc.

Štipľavo, ale lahodne a zdravo
Viete o paprike, že obsahuje takú zdraviu prospešnú látku bez chuti a zápachu, ktorá sa nenachádza v žiadnych iných rastlinách, ani inde v prírode? Je to kapsaicín a najviac ho obsahujú chilli papričky (podľa tzv. Scovilleho stupnice v Scovilleho jednotkách štipľavosti, je najštipľavejšia paprička Bhut Jolokia). „Kapsaicín nielenže podporuje trávenie a zlepšuje krvný obraz, ale aj celkovo prehrieva. Používa sa preto aj do náplastí na bolesti chrbtice a do mastí na bolesti pohybového aparátu,“ hovorí česká fytologička Venuša Studničková.

Zázvor proti bolestiam, či nachladnutiu
Trápi vás nádcha? „Do šálky dajte dve polievkové lyžice čerstvo nastrúhaného koreňa zázvoru a zalejte vriacou vodou. Nechajte odstáť päť až desať minút, prípadne oslaďte medom. Lahôdkou je aj sladký kandizovaný, ostro chutiaci zázvor. Vyrába sa z neho aj veľmi chutný a účinný zázvorový sirup“, hovorí odborníčka. Zázvor mierni bolesť a zápaly pri artritíde a je súčasťou prehrievacej emulzie s upokojujúcim efektom na problémy s krčnou chrbticou.

Text: Monika Schönová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...