Aj na Slovensku vieme už dvanásť rokov úspešne nahrádzať pečeň

Slovenskí pacienti so zlyhávajúcou pečeňou boli roky transplantovaní v zahraničí.

05.02.2013 11:42
Aj na Slovensku vieme už dvanásť rokov úspešne... Foto:
Aj na Slovensku vieme už dvanásť rokov úspešne nahrádzať pečeň
debata

Prvú transplantáciu pečene na Slovensku uskutočnili lekári pod vedením MUDr. Ľudovíta Lacu, vedúceho Transplantačného centra Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, v máji 1997. Zákrok trval vyše osem hodín a pacientke s ťažkou cirhózou pečene bez transplantácie ostávalo len niekoľko mesiacov života. Päťdesiatšesťročná žena však prežila len nasledujúcich 15 dní. Nová pečeň síce začala fungovať, príčinou smrti však bola sepsa a následné zlyhanie krvného obehu.

Druhá transplantácia pečene v SR sa uskutočnila ešte v ten istý mesiac a rok v Transplantačnom centre Dérerovej fakultnej nemocnice v Bratislave. Pacient však zomrel na druhý deň následkom poruchy zrážania krvi, ktorá viedla k pooperačnému šo­ku.

„Dňa 6. februára 2001 sa podarila prvá úspešná transplantácia pečene v Dérerovej nemocnici v Bratislave,“ konštatuje prof. MUDr. Štefan Hrušovský, PhD., hlavný odborník pre hepatológiu MZ SR. „Hlavným operatérom bol doc. MUDr. Ľudovít Laca, PhD., a pacientom 45-ročný muž, ktorý doposiaľ žije.“

V súčasnosti na Slovensku fungujú dve centrá transplantácií pečene – v Bratislave a v Banskej Bystrici. Celkový počet na Slovensku transplantovaných pacientov je približne 180, pričom v centrách odborníci pravidelne sledujú aj zdravotný stav ďalších približne šesťdesiatich pacientov transplantovaných v zahraničí. Transplantácia pečene je jednou z najťažších operácií v medicíne. Vyžaduje si tímovú spoluprácu chirurgov, anestéziológov, hepatológov, hematológov a odborníkov z ďalších odborov. Keďže poškodená pečeň je nefunkčná, pacient má metabolické problémy, problémy so zrážaním krvi a ďalšie zdravotné komplikácie. Starostlivosť oňho je preto náročná nielen počas operácie, ale aj po nej. Transplantáciu pečene väčšinou potrebujú pacienti s autoimunitnými chorobami a s vírusovými hepatitídami B a C. Transplantujú sa aj pacienti, ktorým pečeň zničil alkohol, u nich však zákrok možno uskutočniť jedine v prípade, že abstinujú minimálne pol roka. „Štandardná transplantácia pečene sa vykonáva tak, že celá chorá pečeň sa chirurgicky odstráni a na to isté miesto sa umiestni rovnako veľká, zdravá pečeň od mŕtveho darcu. Musí mať rovnakú krvnú skupinu v systéme AB0 ako príjemca,“ vysvetľuje prof. Hrušovský.

Možná je aj transplantácia pečene od živého darcu. Ide o prepracovanú transplantačnú metódu, ktorú vykonávajú vo viacerých špičkových zahraničných transplantačných centrách. Príjemcom časti pečene je obyčajne dieťa, darcom väčšinou žijúci príbuzný s rovnakou krvnou skupinou. Detská fakultná nemocnica v Bratislave síce v roku 2003 získala štatút transplantačného centra a boli tu vykonané aj dve transplantácie pečene, v spolupráci s odborníkmi z Nemecka. V súčasnosti sa však detskí pacienti opäť transplantujú v zahraničí – v nemeckom Essene.

Text a foto: Bianka Stuppacherová pre magazín Pravdy

debata chyba

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....