Rozprávkovú noc s Andersenom zažije vyše 20 000 detí

Slovensko sa v piatok zapája do medzinárodného podujatia na podporu čítania detí Noc s Andersenom. V poradí 18. ročník rozprávkovej noci plnej dobrodružstva, kreativity a súťaží zažije bezmála 23 000 detí na viac ako 416 miestach.

31.03.2023 16:00
deti, kniha, čítanie, dieťa Foto:
V poradí 18. ročník rozprávkovej noci plnej dobrodružstva, kreativity a súťaží zažije bezmála 23 000 detí na viac ako 416 miestach.
debata

Rozprávkové podujatie sa prvýkrát koná pod záštitou dočasne poverenej ministerky kultúry SR Natálie Milanovej na celoštátnej úrovni. „Noc s Andersenom už mnoho rokov prostredníctvom neopakovateľných zážitkov šíri lásku k čítaniu a knihám. Vytvára možnosť stretnutí nielen s hrdinami z príbehov, ale aj širokou škálou ľudí, ktorí sa možno v očiach detí stanú čitateľskými hrdinami. Hrdinami, ktorí na vlastnom príklade ukážu deťom krásu knižných príbehov a navedú ich na cestu k stovkám príbehov otvorením knihy,“ uviedla Milanová k podujatiu, v rámci ktorého si každá knižnica, škola alebo iná inštitúcia pripravuje pre svojich návštevníkov a „nocľažníkov“ svoj vlastný originálny program. Spoločným základom sú knižné príbehy a knižní hrdinovia.

rodičia, dieťa, rodina, matka, otec, bábätko Čítajte viac Nalaďte sa na svoje deti! Ak ste rodičia, tieto knižné novinky oceníte

Do Noci s Andersenom 2023 sa zapojilo rekordných 416 slovenských verejných a školských knižníc, základných a materských škôl, centier pre deti a rodiny, ale aj rôznych kultúrnych centier vo všetkých regiónoch Slovenska s celkovým počtom 22 731 zúčastnených detí. V porovnaní s predpandemickým obdobím sa počet zapojených detí zdvojnásobil. V roku 2019 nocovalo 10 000 detí v takmer 240 knižniciach a školách.

Speváčka Zuzana Smatanová na cenách SOZA. Čítajte viac Smatanová si príležitosť ilustrovať detskú knihu vychutnala! Pozrite sa na jej Mandarinku Darinku

Deti si prostredníctvom súťaží, hier, tvorivých dielničiek, zážitkových prednášok pripomenú aj okrúhle výročia spisovateľov a výtvarníkov pripadajúce na tento rok – Krista Bendová, Svetozár Mydlo, a Andersenovu rozprávku Škaredé káčatko, ktorá vyšla pred 180 rokmi, či dobrodružný román Cesta okolo sveta od Julesa Verna, ktorý vyšiel pred 150 rokmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Noc s Andersenom

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...