Nezamestnaný obchodník sa stal milionárom. História slávnej hry Monopoly je plná náhod

Boj istého ekonóma proti špekulantom s nehnuteľnosťami, snaživosť a oddanosť jeho obdivovateľky a nakoniec núdza jedného z miliónov nezamestnaných počas hospodárskej krízy v USA Charlesa Darrowa - to všetko stálo za vznikom stolnej hry Monopoly.

11.03.2023 13:00
monopoly, hra Foto:
Ste fanúšikom slávnej hry Monopoly?
debata

História najpredávanejšej stolnej hry síce siaha už do začiatku 20. storočia, jej sláva sa začala pozvoľne šíriť pred 90 rokmi, 7. marca 1933, kedy ju prvýkrát predstavil vynálezca súčasnej verzie Charles Darrow.

Odvtedy sa stalo (aspoň v hre) boháčom alebo naopak bankrotárom cez miliardu ľudí po celom svete a Monopoly sú vo svojej kategórii stále neprekonané.

medvedík, plyšový medvedík, teddy bear Čítajte viac Plyšového medvedíka prvý raz vystavili vo výklade pred 120 rokmi! Príbeh obľúbenej hračky súvisí s Bielym domom

Často sa hovorí o tom, že Monopoly vymyslel chudobný a nezamestnaný obchodník a vynálezca Charles Darrow z Germantownu v štáte Pensylvánia. Ten bol však iba posledným článkom reťazca. Počas hospodárskej krízy v 30. rokoch si hrou najskôr krátil dlhé chvíle ako nezamestnaný, potom ju začal sám vyrábať doma v kuchyni a predávať. Nápad zaujal majiteľa podniku Parker Brothers, ktorí s Darrowom podpísali začiatkom roku 1935 zmluvu a nechali si Monopoly patentovať. Z Darrowa sa čoskoro stal milionár. Pritom v predchádzajúcom roku spoločnosť Parker Brothers prvú ponuku od Darrowa zmietla zo stola kvôli údajným 52 grafickým chybám a zložitosti pravidiel.

Ekonóm ostro vystupujúci proti špekuláciám s nehnuteľnosťami sa volal Henry George. Jeho hlavnou teóriou bolo, že jedinou daňou by mala byť tá z nehnuteľnosti, pretože pôda, na ktorej stojí každá nehnuteľnosť, patrí všetkým. Jeho vášnivá stúpenkyňa Lizzie Magie si lámala hlavu nad tým, ako ľuďom vysvetliť teórie svojho „miláčika“. V roku 1904, osem rokov po smrti Georgea, si nechala patentovať Hru na pána domáceho, ktorá mala vysvetliť, akým spôsobom majitelia vykorisťujú nájomníkov. Magie ale nijako zázračne nezbohatla. Bolo jej totiž jedno, že si ľudia jej hru obkresľovali a vytvárali vlastné verzie pravidiel.

Hra bola populárna spočiatku iba medzi kvakermi, „georgistami“ a študentmi. Názvy vymyslených nehnuteľností neskôr vystriedali mená ulíc jednotlivých miest, do ktorých hra prenikla. Daň z pozemku a nehnuteľnosti bola postupne nahradená inými daňami a poplatkami. Cieľom tejto hry pre dvoch až sedem hráčov je kupovať pozemky, stavať domy a hotely, vyberať nájomné od súperov, vykonávať peňažné transakcie a získať čo najviac finančných prostriedkov. Hráči sa po hracej doske posúvajú podľa vrhu kockou av ťahoch sa pravidelne striedajú.

Názov Monopoly sa ujal niekedy v 20. rokoch uplynulého storočia. Prvá verzia, ktorú Darrow predal firme Parker Brothers, bola situovaná do Atlantic City. Firma Parker Brothers však pokračovala v doterajšom trende a vyrábala všetky možné národné mutácie Monopolov. Autorstvo hry vyriešila po svojom. Magie a ostatných, ktorí si nechali patentovať ďalšie verzie hry, vyplatila a za jediného autora tak bol označený Darrow.

V roku 1973 uviedol na trh profesor Sanfranciskej štátnej univerzity Ralph Ansbach hru Anti-Monopoly a vo svojej knihe navyše spochybnil autorstvo Darrowa. Spoločnosť Parker Brothers zažalovala Ansbacha za zneužitie značky Monopoly a súd po niekoľkoročnej právnej bitke rozhodol, že značka Monopoly patrí firme Parker Brothers. Anti-Monopoly sa ale predávajú ďalej.

Počas uplynulých rokov sa Monopoly dočkali množstva premien a mutácií a viažu sa k nim až neskutočné rekordy a údaje. Hra bola podľa údajov amerického výrobcu hračiek Hasbro, ktorý teraz Monopoly vyrába, preložená do 45 jazykov. Na celom svete sa jej doteraz predalo vyše 275 miliónov exemplárov, najdlhšia partia sa hrala asi 70 dní.

Od roku 1973 má hra aj svoj svetový šampionát, ten doposiaľ posledný sa konal v roku 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #hra Monopoly

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...