Koľko máte rokov? Odpovedať na túto otázku v Južnej Kórei nie je vôbec ľahké

Otázka, koľko máte rokov, môže mať v Južnej Kórei tri odpovede.

24.04.2022 13:00
žena, aziatka Foto:
Otázka, koľko máte rokov, môže mať v Južnej Kórei tri odpovede.
debata

Pri narodení je dieťa považované za rok staré, vždy po Novom roku si k veku pridá ďalší rok. Takže bábätko narodené v decembri je možné v januári nasledujúceho roku označiť za dvojročné. Podľa stanice BBC chce zvolený prezident Jun Sok-jol s touto stáročia dlhou praxou skoncovať.

Aj Jong-ho z výboru prezidenta pre odovzdanie moci povedal, že budúca vláda chce štandardizovať určovanie veku v súlade so zvyškom sveta. Rozdielne metódy počítania veku podľa neho vedú k „zmätkom a zbytočným sociálnym a ekonomickým nákladom“. Niektorí odborníci ale majú pochybnosti, či sa „štandardizácia“ podarí.

žena, ovocie, zelenina, zdravá strava Čítajte viac Zdravé kosti? Myslite na stravu bohatú na vápnik, bielkoviny, ovocie a zeleninu

Zatiaľ je možné v Južnej Kórei počítať vek tromi rôznymi spôsobmi. Oficiálne krajina od roku 1962 používa vo svete bežný systém, kedy je rozhodujúci dátum narodenia. Rovnako oficiálne je ale počítať vek takto: dieťa sa narodí vo veku nula a každého 1. januára mu rok pribudne. Takže človek narodený v decembri 2020 mal v januári 2022 dva roky, hoci v skutočnosti bude mať dva až v decembri 2022. Tento systém sa používa na definovanie legálneho veku v právnych otázkach, ktoré sa týkajú veľkého percenta občanov, napríklad náboru do vojenskej služby alebo definovanie veku mladistvých pre potrebu ich ochrany proti zneužívaniu.

A potom je tu v spoločnosti bežne používaná metóda stanovenia „kórejského veku“ – pri narodení je každý rok starý a s každým prelomom roka sa mu pripočíta ďalší bez ohľadu na dátum narodenia. Takže Kim Tche-hjong z k-popovej chlapčenskej kapely BTS narodený v decembri roku 1995 má podľa kórejského veku 28 rokov, podľa medzinárodného počítania 26 a podľa ďalšieho oficiálneho kórejského počítania 27.

Pre mnohých je to len číslo, ale v Južnej Kórei je vek vážna vec. „Zistiť, či je niekto starší, alebo nie, je pre mnoho Juhokórejcov dôležitejšie ako meno dotyčného. Vyplynie z toho, ako s daným človekom hovoriť, aký stupeň zdvorilosti zvoliť alebo ako ho titulovať,“ povedal univerzitný profesor z oddelenia juhokórejského jazyka a literatúry Sin Či-jong.

Tradícia merania veku má pôvod v Číne a ďalších častiach Ázie, avšak Južná Kórea je jediná krajina, v ktorej sa týmto spôsobom vek stále stanovuje. Právnik Kim Un-ču povedal, že si mladí Juhokórejčania uvedomujú, že tento systém budí posmech. Má aj konkrétne dôsledky. Niektorí rodičia sa napríklad snažia podvádzať v matrikách zo strachu, že ich „decembrové dieťa“ bude v nevýhode v škole a neskôr aj v živote. Zmätok vyvstal aj v čase Covidu-19, keď úrady zaraďovali ľudí do vekových skupín na očkovanie.

Nie je to prvýkrát, čo sa Južná Kórea snažila stanovenie veku zjednotiť. Dvaja poslanci navrhli patričný zákon v rokoch 2019 a 2021, ktorý nakoniec neprešiel. Jednotný názor nepanuje ani medzi odborníkmi. Čang Ju-sung z ústavu orientálnych štúdií na univerzite v Tankuku považuje miestne počítanie za tradíciu. Experti sa zhodujú, že aj keď sa bude vek určovať podľa medzinárodného štandardu, je nepravdepodobné, že Juhokórejčania prestanú hneď tak používať kórejský výpočet.

debata chyba
Viac na túto tému: #vek #Južná Kórea

+ Venujte čas svojim koníčkom, zvýši to vašu životnú spokojnosť.
Úspory získajú na hodnote, ak ich múdro...

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...