Bez liekov na dovolenku nechoďte! Ale pozor, platia aj nasledujúce pravidlá

Súčasťou batožiny v rámci blížiacej sa dovolenkovej sezóny sú určite aj lieky. Najnutnejšia výbava by nemala chýbať v batožine žiadneho dovolenkára.

06.07.2021 06:47
shutterstock 1711373041 Foto:
Aké lieky si zbaliť na dovolenku?
debata

Čo si zobrať na dovolenku?

  • Lieky na zníženie teploty a proti bolesti
  • Lieky na zastavenie hnačky, na dezinfekciu čriev
  • Lieky na nevoľnosť pri cestovaní
  • Pastilky na bolesť hrdla
  • Sirup či kvapky proti kašľu
  • Kvapky do očí
  • Kvapky do uší
  • Lieky proti alergii, gély na zmiernenie svrbenia, poštipnutie hmyzom
  • Gél na popáleniny od slnka
  • lieky na pravidelné užívanie (ak také užívame)
  • leukoplast a náplasť proti otlakom
  • ochranné rúško (aj respirátor FFP2) – viacero kusov

Napriek tomu, že zoznam pôsobí početne, neľakajte sa. Na dovolenku nemusíte mať jeden kufor len na lieky. V prípade cestovania platí, že vám postačí jeden plást liekov, prípadne môžete nožnicami odstrihnúť pár tabletiek, aby ste nebrali celú krabičku. Samozrejme, musíte dbať na to, aby ste jednotlivé tabletky nepomiešali a vedeli, ktoré sú na čo určené. To však pri liekoch proti bolesti nie je až také zložité.

Čo sa kvapiek alebo mastí týka, pri nich platí, že obaly majú zväčša istú gramáž alebo objem. Tam so šetrením priestoru veľmi nepohnete. Môžete sa však napríklad informovať o možnosti zakúpiť napríklad kvapky do očí či uší alebo gély proti spáleniu priamo na dovolenkárskom mieste a vo vlastnej výbave mať len naozaj tie najnutnejšie pilulky.

Pri liekoch na predpis je možné vyzdvihnúť si ich priamo na mieste dovolenky. Lieky na predpis si môžete vyzdvihnúť v lekárňach vo všetkých krajinách Európskej únie. Pred cestou si však overte, či je váš liek v danej krajine dostupný. O vystavenie predpisu môžete požiadať svojho lekára. Hoci dnes už funguje elektronická podoba receptov, v prípade dovolenky si pre istotu nechajte od lekára vytlačiť aj papierovú verziu.

žena, pláž, brazílčanka Čítajte viac Vo zvuku rýchlovarnej kanvice počujete šum mora? 5 znakov, že už potrebujete dovolenku

Pri ceste na dovolenku je dôležité nenechávať lieky v aute alebo kdekoľvek na priamom slnku. Zabezpečte, aby vaše lieky boli aj počas dovolenky uskladnené na suchom a tmavom mieste, ideálne s teplotou do 25 stupňov Celzia. V prípade, že užívate lieky, ktoré si vyžadujú chladničkovú teplotu, napríklad inzulín, sa o vhodnom spôsobe prepravy poraďte s vaším lekárnikom.

Pri ceste lietadlom sa odporúča lieky vziať so sebou do príručnej batožiny (dávajte pozor na predpísaný objem, ktorý je povolený na palube!). Je nutné dávať si na batožinu s liekmi pozor, napríklad, aby ju pacient niekde nezabudol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #cestovanie #lieky #ako na to

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...