Ako sa zbaviť malých elektrospotrebičov, keď doslúžia? Postupujte správne

Veľká časť elektroodpadov obsahuje aj nebezpečné látky, ktoré sú hrozbou pre životné prostredie.

18.05.2021 11:00
elektro, odpad, spotrebiče, triedenie Foto:
Kam s drobným elektroodpadom?
debata

„Zároveň sú zdrojom množstva cenných a dobre recyklovateľných surovín, ktoré sa z týchto zariadení dajú ešte získať, napríklad plasty, sklo, rôzne druhy bežných kovov, ako je železo, hliník a meď. Z niektorých druhov elektrozariadení sa dajú dokonca získať aj drahé kovy, ako je striebro, zlato či platina,“ povedal Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack.

shutterstock 390526333 Čítajte viac Čo by ste mali vedieť pri triedení papiera? Toto patrí do modrého kontajnera!

Vysvetlil, že elektroodpady sa nezbierajú tradičným spôsobom farebnými kontajnermi, ale na tzv. miestach spätného zberu. „V prípade malých elektrospotrebičov (do 25 centimetrov), sú takýmito miestami spätného zberu predajne elektrozariadení, ktoré ich musia od spotrebiteľov prevziať bezplatne a bez povinnosti zakúpenia nových výrobkov,“ doplnil Brinzík.

odpad Čítajte viac Pri triedení kovu občas tápeme: Aké pravidlá platia pri plechovke či konzerve?

Nádoby na drobný elektroodpad sú tiež umiestnené v rôznych inštitúciách: na poštách, v úradoch, školách, administratívnych budovách a dokonca špeciálne kontajnery pre tieto druhy odpadov sú už aj v uliciach našich miest a obcí. Väčšie spotrebiče, napríklad práčka, chladnička, TV prijímač sa odovzdávajú buď výmenou pri kúpe nového spotrebiča priamo v predajni, alebo bezplatným odovzdaním na zberných dvoroch, ktoré sa nachádzajú v mnohých samosprávach po celom Slovensku.

pet flase, plast, recyklacia Čítajte viac Triedenie plastov: Viete, prečo by nemali končiť v zmesovom kontajneri?

„Triedením elektroodpadov veľmi významne prispievame k šetreniu primárnych zdrojov surovín a ochrane životného prostredia,“ pripomenul Brinzík. Upozornil, že v prírode vytvárajú doslova časované bomby a aj ich vyhodenie do zmesového kontajnera na väčšine územia Slovenska predstavuje „smutný“ koniec na niektorej zo skládok odpadov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektroodpad #triedenie odpadu

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....