Pri triedení kovu občas tápeme: Aké pravidlá platia pri plechovke či konzerve?

Náš seriál s potrebnými radami o triedení sa nezabudne dotknúť aj problematiky kovových obalov. Viete, čo platí pre ne?

15.05.2021 06:00
odpad Foto:
Viete, ako správne triediť?
debata

Farba kontajnera

Odpadom z kovov prislúcha červená farba kontajnera. Čoraz častejšie sa však na ich zber využíva aj spoločné triedenie v žltých kontajneroch, kde sa zbierajú s plastami a veľmi často v tzv. trojkombinácii s plastami a nápojovými kartónmi. Aj preto je dôležité sledovať inštrukcie na samotných kontajneroch, prípadne sa informovať priamo v mestskej alebo obecnej časti, ktoré zberné nádoby sú vyčlenené na kovové obaly.

Stláčajte!

Opakované pravidlo, ktoré sa využíva aj pri plastoch či papierových obaloch, platí aj pri obaloch z kovu. Pri triedení kovových obalov, najmä nápojových plechoviek, je ich stláčanie pred vyhodením do kontajnera alebo vreca veľmi dôležité. „V priemernom kontajneri vieme stláčaním nápojových plechoviek ušetriť aj viac ako 25 percent jeho obsahu, vďaka čomu sa dá veľmi účinne zabrániť jeho preplneniu a v dôsledku toho aj nesprávnemu vyhadzovaniu týchto odpadov do susediacich, najčastejšie, žiaľ, zmesových kontajnerov,“ vysvetlil Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack.

Čo áno a čo nie?

Do kontajnerov určených na zber kovových obalov patria najmä obaly od nápojových plechoviek, konzervy, kovové obaly od kozmetických výrobkov, hliníkové fólie a uzávery od rôznych nádob. „Pozor, do kontajnerov na triedený zber nepatrí kovový šrot, zásadne nie ťažké ani ostré kovové predmety, ani elektronika. Takéto odpady patria po správnosti na zberný dvor, prípadne do predajne elektrozariadení,“ upozornil Brinzík.

Kov má príchuť nekonečna

Kovy patria medzi často využívané materiály a ich výhodou je, že sú podobne ako sklo mimoriadne dobre a prakticky donekonečna recyklovateľné. Aj preto ich triedenie má obrovský zmysel. Z vyzbieraných kovov sa recykláciou vyrábajú opäť pôvodné výrobky, ale aj nové výrobky, pri ktorých sa kovový materiál využíva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kov #obal #recyklácia #triedenie #kontajner

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...