Triedenie plastov: Viete, prečo by nemali končiť v zmesovom kontajneri?

S triedením odpadu súvisia dôležité informácie a tipy, ktoré mnohí z nás neovládajú celkom presne. Viete napríklad, čo platí pri triedení plastu?

08.05.2021 06:00
pet flase, plast, recyklacia Foto:
Plasty, ktoré sa ocitnú vo voľnej prírode, majú negatívny vplyv na všetko okolo .
debata

Žltá signalizuje plastom zelenú

Kontajnery či zberné nádoby jednotlivých odpadov sa líšia farebne a pre plast platí, že mu prislúcha žltá farba. Takmer všade (aj v rámci Európy) sa plastové odpadky triedia do kontajnerov, prípadne vriec, žltej farby, výnimočne sa využívajú aj kontajnery inej farby, ale prinajmenšom nálepky na kontajneroch musia obsahovať žltú farbu.

Výlučne plasty?

Pri tejto otázke je nutné povedať, že neplatí vždy, že sa plasty triedia samostatne. Do žltých kontajnerov patria plastové fľaše, tašky, fólie, obaly od kozmetiky a čistiacich prostriedkov, tégliky od jogurtov, ale aj plastový riad či kvetináče. „Plasty sa ale netriedia vždy samostatne, niekedy sa s nimi v žltých kontajneroch zbierajú aj kovové obaly, prípadne aj nápojové kartóny, tzv. tetrapaky,“ upozorňuje Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack. Odporúčame teda dôkladne si naštudovať, ako to je s kontajnermi, ktoré sa nachádzajú na vašom dvore.

Prečo a ako triediť?

Dôležitým pravidlom pri triedení plastov, podobne ako pri papieri, je ich stláčanie pred vyhodením do kontajnera alebo vreca. „V priemernom kontajneri dokážeme stláčaním ušetriť aj viac ako 40 percent jeho obsahu, vďaka čomu sa dá veľmi účinne zabrániť jeho preplneniu a v dôsledku toho aj nesprávnemu vyhadzovaniu plastov do susediacich, najčastejšie zmesových kontajnerov,“ vysvetľuje Brinzik. Z časti vyzbieraných plastov sa recykláciou vyrábajú opäť pôvodné výrobky (napríklad rôzne obaly), ale aj textilné vlákna, viazacie pásky a ďalšie výrobky bežnej spotreby.

sklo Čítajte viac Ako správne triediť sklo: Treba vyplachovať fľaše či nádoby a čo s vrchnákmi?

Hoci recyklovateľnosť plastu nie je ani zďaleka taká vysoká ako to je v prípade skla alebo kovu, jeho správne triedenie má zmysel. Ak sa plast ocitne v zmesovom kontajneri, je to takmer na celom Slovensku jednosmerná vstupenka na skládku odpadov. Plasty sa však bez spracovania či recyklácie vo voľnej prírode rozkladajú desiatky až stovky rokov a výrazne ohrozujú životné prostredie. Hoci niektoré druhy plastov sú ťažko recyklovateľné, dajú sa zhodnotiť aspoň energeticky.

Koniec nerecyklovateľných plastov?
V roku 2030 by sa v Európskej únii mali baliť výrobky už iba do recyklovateľných obalov. „Verme, že tento náročný záväzok sa podarí splniť,“ naznačil Brinzík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #plášť #recyklácia #triedenie

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...