Čínsky rok byvola praje vytrvalým! Bude náročný, upozorňujú astrológovia

Pracovitosť, vytrvalosť a dôveryhodnosť symbolizuje v čínskej mytológii byvol, s ktorým je spájaný nadchádzajúci čínsky nový rok.

11.02.2021 11:00
byvoly, rohy, zvieratá, dobytok, býky Foto: ,
Čínsky rok byvola štartuje 12. februára 2020.
debata (1)

Tento rok podľa lunárneho kalendára pripadá na 12. februára, kedy byvol vystrieda vládu bystrej a činorodej krysy. Každoročné oslavy v oblasti východnej a juhovýchodnej Ázie však budú aj v tomto roku obmedzené kvôli pandémii koronavírusu.

Byvol je druhým z 12 živočíchov čínskeho zverokruhu a vládnuť bude až do 31. januára 2022, kedy ho vystrieda Tiger. Ku každému znameniu patrí v čínskom kalendári aj konkrétny prvok, pre rok 2021 a znamenia byvola je to kov. Pre Číňanov bol vždy byvol symbolom jari a poľnohospodárstva, býval tiež oceňovaný pre svoju vytrvalosť a silu. Podľa legendy byvol dovolil bystrému potkanovi, aby mu sedel na hlave, keď sa zvieratá pretekali o svoje poradie. Krátko predtým, než byvol prebehol cieľom, ale krysa zoskočila dole a hlásila sa o víťazstvo.

Podľa astrológov by mal rok kovového byvola byť náročný, ale mal by byť lepší ako rok 2020, keď celý svet zasiahla pandémia koronavírusu. Situácia v spoločnosti by sa mala zlepšiť a ľudia by sa mali postupne začať s pandémiou a jej následkami vyrovnávať. Rok bude priať najmä ľuďom, ktorí sú na sebe ochotní pracovať, vedia sa spoľahnúť sami na seba a sú vytrvalí. V zamestnaní prídu nové výzvy, mohlo by sa začať dariť aj finančne. Ľudia by sa mali zamerať na posilňovanie svojich priateľstiev a rozvíjať svoje dlhodobé vzťahy. Zvlášť dôležité a potrebné bude tiež starať o svoje psychické i fyzické zdravie.

Ľudia narodení v znamení byvola (1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997 a 2009) bývajú trpezliví a pokojní, občas však môžu trpieť prudkými záchvatmi hnevu. Vyznačujú sa tiež pracovitosťou, pragmatickosťou, majú silný charakter a u ostatných budia dôveru. Sú skôr konzervatívni a majú radi samotu. Najvhodnejších partnerov nájdu v potkanovi, zajacovi a kohútovi. Naopak problematický vzťah sa očakáva od spojenia so psom, tigrom a kozou, neporozumejú si ani dvaja partneri narodení v znamení byvola.

V roku byvola sa narodili napríklad americkí prezidenti Barack Obama a Richard Nixon, britská premiérka Margaret Thatcher, princezná Diana, herci Jack Nicholson, Dustin Hoffman, George Clooney a Richard Gere, herečky Meryl Streep a Sigourney Weaver či hudobník Mick Jagger. Zo slovenských osobností sú to napríklad herci Pavol Topoľský, Marek Fašiang, herečky Gabriela Dzuríková? Silvia Šuvadová a Zuzana Frenglová, bratia cyklisti Peter a Martin Velitsovci či tenistky Kristína Schmiedlová a Belinda Benčičová.

Šesťdesiatročný kalendár je v ázijských krajinách používaný spoločne s gregoriánskym kalendárom. Počas šesťdesiatich rokov sa päťkrát opakuje rok zvieraťa podľa poradia vo zverokruhu. Tento dvanásťročný cyklus sa ďalej kombinuje s päťročným cyklom, kedy sa striedajú elementy (kov, voda, drevo, oheň, zem), a s dvojročným cyklom, kedy sa strieda kladný a záporný princíp jin a jang. Začiatok nového roka je pohyblivý, a nastáva o prvom novu po vstupe Slnka do súhvezdia Vodnára, medzi 21. januárom a 20. februárom gregoriánskeho kalendára.

Vznik najstaršieho kalendára v ľudskej histórii sa datuje od roku 2637 či 2636 pred naším letopočtom, kedy ho zaviedol legendárny Žltý cisár (Chuang Ti) vymenovaním 12 zvierat ako svojich strážcov. Podľa legendy stál pri zrode kalendára Budha, ktorý zvolal všetky živočíchy, aby sa s ním prišli rozlúčiť, než opustí Zem. Dostavilo sa ich len 12, za odmenu im Buddha prisúdil vládu v čase v poradí, v akom prišli: krysa (myš), byvol, tiger, králik (zajac), drak, had, kôň, ovca (koza), opica, kohút ( moriak), pes a prasa.

Sviatky jari (Čchun-ťie) čiže nového roku sú najvýznamnejším sviatkom roka pre Číňanov, Taiwancov, Vietnamcov, Singapurci, Kórejčanov a Japoncov a sú porovnateľné s našimi Vianocami. Oslavy trvajú 15 dní. Ľudia si navzájom prajú dlhý a šťastný život, obdarúvajú sa peniazmi a darčeky zabalenými v červenom papieri. Červená je totiž farbou šťastia a života a príjemcovia má zaistiť požehnaný rok. Dôraz sa kladie aj na upratovanie domu pred začiatkom nového roka a ozdobné dekorácie. Súčasťou osláv sú aj tradičné tance vo zvieracích prevlekoch. Popularitu tohto sviatku pravidelne využívajú aj luxusné značky, ktoré tvoria limitované špeciálne kolekcie pri príležitosti nového roka. Tento rok už svoje počiny predstavila napríklad značka Fendi (foto vpravo) alebo Versace. Obe sa zamerali na výraznú červenú farebnosť a využitie svojich log.

V Číne patrí lunárny Nový rok patrí k vôbec najväčším sviatkom roka. Číňania vítajú príchod nového roka tradične modlitbami v chrámoch, ohňostrojmi a predovšetkým rodinnými stretnutiami alebo hostinami. Domov sa vydávajú zástupy ľudí pracujúcich či študujúcich vo veľkých mestách. Úrady odhadujú, že ľudia v Číne uskutočnia počas štyridsaťdňového obdobia okolo Nového roka okolo troch miliárd ciest. Kvôli novému typu koronavírusu, ktorý sa objavil začiatkom decembra 2019 v Číne a začal sa šíriť z jedenásťmili­onového mesta Wu-chan v stredočínskej provincii Chu-pej, boli vlani v rade čínskych miest všetky veľké oslavy nového roku zrušené. Čínske úrady sa v súvislosti s tohtoročnými oslavami obávajú novej vlny epidémie, preto už vyzvali občanov, aby nikam necestovali.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #Čína #úspech #byvol #čínsky nový rok #rok #znamenie #pracovitosť

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...