Adventné kalendáre, ktoré zničili Vianoce? Sú o zdravej strave aj trápnych radách

Adventné kalendáre sa nám nejako začínajú vymykať z ruky, posťažoval sa v denníku The Guardian stĺpčekár Stuart Heritage. Kedysi to bývali len kúsky kartónu s otváracími chlopňami - prostý 24 dní trvajúci odpočet k narodeniu Ježiša Krista.

09.12.2019 17:00
kalendár, advent Foto:
Viete si predstaviť adventný kalendár, v ktorom namiesto tradičnej sladkej čokolády nájdete napríklad čaj z kombuchy?
debata (1)

Potom ich však nejaký naozajstný génius vylepšil, keď do okienok za chlopňami pridal malé čokoládky s vianočnou tematikou. Postaral sa tak o kúsok pravej vianočnej radosti navyše.

Tento rok sa ale karta obrátila. Výrobcovia už do adventných kalendárov pchajú kadejaký nezmysel. Existujú adventné kalendáre s ginom. Existujú syrové adventné kalendáre. Kozmetické značky ponúkajú kalendáre s miniatúrami produktov. Za 120 libier si môžete kúpiť adventný kalendár s vonnými sviečkami – ako by na svete vážne existovali ľudia, čo budú cítiť sviatočnú atmosféru, len keď denne ucítia inú vôňu.

Ale medzi tým všetkým sa začína objavovať nová obludnosť: wellness adventný kalendár. Len si to predstavte. Každý december sa budete plížiť dolu po schodoch, s nedočkavým očakávaním v srdci otvoríte ďalšie papierové okienko … a rezignovane vydýchnete, keď vám k nohám vypadne ďalší mizerná náhradka. Čo je to dnes? Lahodný čokoládový anjel? Nie. Arašidovo-proteínová gulička.

Mimochodom, už naozaj existuje adventný kalendár s proteínovými guličkami, ktorý ponúka biednu hmotu bez cukru, bez sóje, bez lepku a s vysokým obsahom vlákniny. Sú navrhnuté pre tých, ktorí majú zo zdravotných dôvodov skutočne veľmi obmedzenú stravu – alebo pre tých, ktorí sa túžia na každom kroku trestať.

Ale to nie je všetko! Existujú proteínové kalendáre, ktoré obsahujú čokoládu s hrachovým proteínom. Existujú kalendáre, v ktorých sú iné druhy proteínových srvátkových dobrôt vhodných na zahryznutie po návšteve posilňovne.

Na trhu je hneď niekoľko adventných kalendárov, ktoré obsahujú len čajové vrecúška – pretože sa predsa odjakživa hovorí, že ten pravý duch Vianoc sa ukrýva v kúskoch rastlinného prachu uzavretých v textilnej sieťke.

A potom je tu to najhoršie zo všetkého. Dvadsaťštyridňový „kalendár pozitivity“. V každom okienku nie je nič iné, než inšpiratívne rada. Siahajú od: „Reagujte na každú výzvu, ktorá vám pozdvihne ducha,“ až po: „Borovicové ihličie z vianočného stromčeka je jedlé a predstavuje dobrý zdroj vitamínu C.“

Stojí skoro 16 libier. Dobrá práca, vy monštrá, podarilo sa vám zničiť celé Vianoce. Nechcete jeden stromček na zahryznutie, pýta sa pobúrený autor stĺpčeka.

1 debata chyba

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....