Nahota je tá najmenej erotická vec na svete! Čím fascinuje nudistov?

Keď policajt Michael Adamski videl svoju svokru prvýkrát nahú, bol z toho trochu v rozpakoch.

23.09.2019 11:00
Ilustračný záber z viedenského múzea pri... Foto: ,
Ilustračný záber z viedenského múzea pri príležitosti výstavy Nude Men from 1800 to Today, ktorú si mohli pozrieť (aj nahí) návštevníci v rokoch 2012 až 2013. Nudistické organizácie, najmä však v Nemecku, ponúkajú svojim nadšencom a členom rozmanité programy.
debata (5)

Ale nie viac, ako keď v nudistickom kempe v blízkosti Berlína, kde rodina jeho manželky vlastní chatu, stretol bez oblečenia svojho nadriadeného. Ten ho ale okamžite pozval, aby si s ním zahral ping-pong, a od tej doby si obaja muži tykajú.

Nudizmus, ktorý je takmer súčasťou nemeckej duše, ľudí jednoducho zbližuje a tiež medzi nimi stiera rozdiely, aj keď cudzinci sa často nestačia diviť, napísal vo svojej reportáži denník The New York Times. „Keď s niekým hráte nahý stolný tenis, už ho potom nemôžete oslovovať pán plukovník. Nahota vyrovnáva rozdiely,“ tvrdí Adamski.

Nemci sa, ako je známe, vyzliekajú veľmi radi. Verejná nahota je vcelku bežným javom posledných sto rokov, tradíciu naturizmu totiž založili na začiatku 20. storočia ľudia, ktorí sa búrili proti industrializácii a masovému vraždeniu počas prvej svetovej vojny. „Freikörperkultur“ (FKK), kultúra slobodného tela, je životným štýlom, ktorý uprednostňuje zdravý pohyb v prírode a má byť protipólom deštruktívnej modernity.

V Nemecku sú nudistické pláže takmer všadeprítomné, majú tú ale napríklad aj nudistické turistické chodníky, praktizuje sa tu nahá jóga a sauny sú spravidla zmiešané a bez plaviek. Pre človeka, ktorý na niečo také nie je zvyknutý, to môže byť šok. Keď si vyrazí nevedomky na rekreáciu do niektorého z miest vyhradeného nudistom, potom bude nahých ľudí stretávať všade – v rade na zmrzlinu, v bazéne alebo napríklad na bedmintonovom ihrisku.

Nacisti sa pokúsili nudizmus vykoreniť a komunisti to chvíľu skúšali tiež, ale bez úspechu. Nemci sa síce nevyzliekajú na verejnosti, ale nudisti sú niečím takým bežným, že nahota už je súčasťou duše národa. „Väčšine Nemcov pripadá úplne normálne, že sú nahí v saune, že na pláží vidia nahé prsia a v bazéniku nahé deti,“ tvrdí kultúrna historička Maren Möhring z lipskej univerzity. Podľa nej sa síce nudisti nájdu na celom svete, ale v žiadnej krajine sa z nahoty nevyvinulo masové hnutia. „V tom je Nemecko výnimkou,“ hovorí.

Kľúčom k uvoľnenému vzťahu voči nahému telu je podľa Möhringovej fakt, že nudizmus bol od začiatku propagovaný ako niečo úplne asexuálne. Zatiaľ čo napríklad bikiny podľa nej telo sexualizujú, s nahotou je to naopak – tá je považovaná za niečo prirodzené. „Je to tá najmenej erotická vec na svete,“ tvrdí Stefan Wolle, ktorý pomáhal o nudizme pripraviť v berlínskom múzeu NDR výstavu.

Väčšina Nemcov, ktorí nahote holdujú, ju vnímajú ako návrat k prirodzenosti a prírode. „Voda vám priľne ku koži. Cítite každý pohyb vĺn, každý poryv vetra. Cítite celé svoje telo, pripadáte si plní života a slobodní,“ opisuje na nudistickej pláži pri Balte svoje zážitky 39-ročná matka dvoch detí Tina Müllerová. Fakt, že nahota má pozitívny vplyv na životnú pohodu a na zdravie, potvrdzujú aj vedci. „Nudizmus nás robí šťastnejšími,“ tvrdí profesor psychológie Keon West z University of London, ktorý stovky nudistov spovedal vo výskume z roku 2017.

Niektorí sa obávajú, že nemecká kultúra nudizmu pomaly vychádza z módy, a to najmä kvôli šikovným telefónom a sociálnym sieťam. „Veľa mladých ľudí sa jednoducho vyzliecť nechce, pretože sa nechcú druhý deň vidieť na internete,“ domnieva sa profesorka Möhringová. Tiež členov nudistických klubov postupne ubúda – po zrútení komunizmu ich bolo 32 000, teraz je to asi polovica.

Predseda jednej z nudistických asociácií Christian Utecht ale tvrdí, že nudizmus na suchoty nezahynie, pretože jeho kúzlo poslednú dobu objavujú napríklad mladé rodiny. Podľa neho ich na ňom priťahuje rovnostárstvo, ktoré ponúka.

„Keď sa s ľuďmi zoznámite vo chvíli, keď sú nahí, tak v tej chvíli vôbec neriešite status alebo postavenie,“ tvrdí policajt Adamski. „Jednoducho už nevenujete pozornosť tomu, či majú na sebe drahý oblek alebo aké drahé nosia tenisky.“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #nahota #šťastie #pocit #nudizmus #rovnosť #ľahkosť

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...