Cestovanie ako nočná mora: Ako zvládnuť nevoľnosť či bolesti v aute?

Niekomu sa podobné pocity spájajú so školskými výletmi autobusom. Ale pre niekoho je kinetóza, teda choroba z cestovania problém aj v dospelosti.

10.07.2019 09:30
cestovanie, lietadlo, let, nevoľnosť Foto:
Trápi vás nevoľnosť pri cestovaní? Ako sa jej dá predísť alebo ju aspoň stlmiť?
debata

Práve v čase dovoleniek a cestovania, v mnohých prípadoch autom alebo autobusom, čelíme v letnej sezóne nepríjemným stavom, ktoré charakterizuje najmä bolesť hlavy, brucha, ale aj napínanie na vracanie či samotné vracanie.

Ak patríte, alebo máte v najbližšom okolí takých, ktorí s kinetózou bojujú, určite by ste mali mať poruke správnu zdravotnú pomoc. Predchádzať kinetóze je možné užitím voľnopredajných liekov, ale aj preventívnymi opatreniami. Aké to sú?

1. Necestovať prejedený, ale ani nalačno

Pred cestou by ste nemali konzumovať ťažké jedlá. Vyhnite sa aj zastaveniu vo fast-foodových reťazcoch. Žalúdok na cestu pripravte striedmou kombináciou jedla, nezabudnite na pitný režim. Vhodná je obyčajná stolová voda. Pomôže aj čaj, ale nesladený. Ideálne je mať v aute k dispozícii 1,5 litra tekutinu na osobu. To pre prípad, že by ste uviazli napríklad v kolóne.

2. Seďte vzpriamene, privrite oči, oddychujte

Kinetózu často vyvoláva sledovanie pohybujúcich sa predmetov počas jazdy za oknom, ale tiež napríklad čítanie časopisu či knihy. Oboje si radšej odpustite. Pokiaľ je to možné, cestujte v noci. Prípadne, ak vyrážate skoro ráno, choďte včas spať. Všetci cestujúci by mali byť pred cestou oddýchnutí. Vhodné je pozrieť si trasu na mape vopred, aby sa dali naplánovať bezpečnostné prestávky, počas ktorých je možné aj dieťa odpútať a nechať ho poprechádzať sa mimo vozidla v bezpečnom prostredí.

3. Nezabúdajte na prestávky

Po hodine pasívneho sedenia by sa mali deti aj dospelí postaviť, poprechádzať sa a zlepšiť si tým cirkuláciu krvi v dolných končatinách. „U vodičov to má význam aj kvôli zlepšeniu prekrvenia mozgu, čo v konečnom dôsledku zlepšuje schopnosť koncentrácie pozornosti na cestnú premávku a zaháňa únavu,“ uviedla vedúca Strediska odbornej prípravy na Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OZ ZZS) SR Margita Vernarcová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #problém #zdravie #prevencia #automobil #kinetóza #vracanie #bolesť hlavy #jazda

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....