Ako na to, aby sa dovolenka nepredražila? Držte sa osvedčených rád

S letom sa blíži aj čas dovoleniek a cestovania, teda obdobie, ktoré znamená vynaložiť nemalé finančné prostriedky. Preto by ste si mali dať pozor, aby sa výlet zbytočne nepredražil.

24.06.2019 15:00
mapa, lietadlo, cestovanie, dovolenka, európa Foto:
Ak vyrážate na cesty, dbajte na základné pravidlá.
debata

Ešte pred vycestovaním do zahraničia by sa mala venovať pozornosť tomu, ako sa uhradí ubytovanie alebo letenky. V tomto prípade je totiž výhodnejšie uprednostniť platbu kartou pred bankovým prevodom.

„Pokiaľ by letecká spoločnosť, s ktorou cestujeme, skrachovala alebo by nastal problém s poskytovateľom ubytovania, kde máme vytvorenú rezerváciu, človek je vo výhode, ak za tieto služby zaplatil kartou. Banka v takýchto prípadoch vyšle žiadosť o vrátenie finančných prostriedkov prostredníctvom kartovej spoločnosti a klient dostane svoje peniaze späť. Ak by človek zaplatil prevodom na účet, závisí vrátenie peňazí od vôle protistrany a tá môže byť otázna,“ radí Linda Gáliková z 365.bank.

Pri Airbnb preveriť, pri poistení neváhať

Podľa nej v prípade rezervácie ubytovania cez sharing platformy, akou je napríklad Airbnb, si treba dať pozor na príliš lákavé ceny a je vhodné si pozrieť aj recenzie a hodnotenia. Nielenže sa tým možno vyhnúť nesplneným očakávaniam, ale v prvom rade sa takto odhalia možní podvodníci.

„Ešte predtým, ako niekam vycestujeme, je dobré nezabudnúť si pribaliť aj poistenie. V prípade úrazu by sa nám totiž naša cesta mohla neželane predražiť. Poistenie nás vyjde pár eur a možno si ho založiť vo väčšine prípadov aj online,“ zdôrazňuje Gáliková.

Plaťte mobilom či ‚kešom‘

K dovolenkám patria tiež rôzne väčšie či menšie nákupy. Tam, kde je to možné, treba platiť kartou, ešte lepšie mobilom alebo hodinkami ako hotovosťou. Dokonca je dobré nechať kartu zamknutú v hotelovej izbe, pretože pri strate mobilu, sa karta môže používať ďalej bez toho, aby sa musela zablokovať. Hoci je vhodné mať malú sumu peňazí pri sebe aj v hotovosti, bezpečnejšie je platiť bezhotovostne vždy, keď sa dá.

„Pokiaľ budeme pri platení kartou vyzvaní na voľbu nákupu s konverziou alebo bez nej, výhodnejšie je vybrať možnosť bez konverzie, t. j. v lokálnej mene, teda nie v eurách. To isté platí aj pri platbe za letenky. Ak cestujeme napríklad maďarskou spoločnosťou, odporúčame zaplatiť letenky vo forintoch, nie v eurách,“ uzatvára Gáliková.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #peniaze #cestovanie #financie #plán #turizmus

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...