Dajú sa dosnívať prerušené sny? Odborníci tvrdia, spôsob existuje!

Je možné pokračovať v prerušenom sne, aby sme sa dozvedeli, čo sa bude ďalej diať a ako skončí?

20.05.2019 13:00
spanok, žena Foto:
Vedomé sny údajne majú potenciál zlepšiť psychickú aj fyzickú kondíciu.
debata

Všetko prebieha tak rýchlo. Kým sa v našom sne všetko pekne vyvíja, náhle prebudenie preruší naše stúpanie po schodoch na festivale v Cannes, rodiacu sa idylku s Tomom Hardym alebo skutočnosť, že v ruke držíme vyhrávajúci žreb v euromiliónoch. Možno znovu zaspať a pokračovať v radostnom snívaní?

Na túto otázku sa francúzsky denník Le Figaro opýtal troch odborníkov – neurovedkyne, psychoanalytika a experta na výklad snov. Hoci na to neexistuje žiadny vedecký dôkaz, je možné podľa opýtaných špecialistov v nedokončenom sne pokračovať. Nie sú toho však schopní všetci ľudia.

Niektorí ľudia k tomu majú dispozície, ako sú tí, ktorí snívajú pri vedomí. „Niektorí z nás sú schopní čiastočne kontrolovať scenár svojich snov. Mohli by teda prípadne pokračovať v príjemnom sne v požadovanej chvíli,“ hovorí Delphine Oudiettová, neurovedkyňa z Inštitútu mozgu a miechy v Paríži.

Narkoleptici, ktorí cez deň upadajú náhle do spánku, by to mohli mať jednoduchšie. „Snívajú veľmi často a viac ako ostatní, pretože zaspávajú vo fáze paradoxného spánku (fáza REM, cyklus, počas ktorého snívame). Počas tohto cyklu je mozgová aktivita bližšia bdelému stavu, a to vysvetľuje, prečo majú väčšiu kontrolu nad svojimi snami, sú viac schopní ich ovládať a pokračovať v nich,“ uvádza Ginevra Uguccioniová, neuropsychologička z parížskej kliniky Pitié-Salpêtrière.

Okrem tých, ktorí snívajú pri vedomí, a narkoleptikov existuje spôsob, ako sa naučiť pokračovať v pretrhnutom sne. Stačí niekoľko sedení. Delphine Oudiettová odporúča spomenúť si na čo najviac podrobností, aby sme si tak pokúsili vopred navodiť sen, než zaspíme, a pokračovať v ňom.

„Stimuláciou podvedomia je možné buď pokračovať v tom, o čom chceme snívať, alebo si vybrať, o čom sa nám má zdať,“ tvrdí psychoanalytik a odborník na sny Thierry-Frédéric Moir. Kľúčom k úspechu je podľa neho tiež dýchanie. „Je potrebné sa uvoľniť a pokojne a hlboko nadychovať a vydychovať, aby sa nám podarilo vytvoriť duševné prázdno,“ upresňuje expert.

Ideálnym okamihom pre čo najvyššie šance na pokračovanie vo sne je nepochybne chvíľa ihneď po prerušení spánku. „Človek rýchlo zaspí, pretože prebudenie je krátke a človek je sústredený na sen,“ hovorí Delphine Oudiettová.

Vhodné k pokračovaniu sna je tiež ráno. „Koncom noci, keď sme prešli všetkými fázami spánku, vstupujeme priamo do paradoxnej fázy,“ vysvetľuje psychoanalytik Thierry-Frédéric Moir. Tá je dobou, kedy sú sny najintenzívnejšie. Vhodná je tiež popoludňajšia siesta. Pokúste sa teda o to, aby ste sa dozvedeli, ako vaše sny skončí.

debata chyba
Viac na túto tému: #sen #spánok #pokračovanie #snívať #psychoanalýza

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...