Pripravujú múzeum vagíny! Chce búrať mýty a tabu, určené bude aj deťom

Keď sa vyštudovaná biochemička Florence Schechterová predvlani dozvedela, že na Islande existuje múzeum penisov, povedala si, že by bolo spravodlivé, aby sa vlastných expozícií dočkala aj vagína.

23.04.2019 12:00
ženské telo, lono, mykóza Foto:
Niektoré ženy sa cítia trápne i vtedy, ak majú ísť ku gynekológovi na skríning rakoviny krčka maternice, alebo ak sa majú baviť o menštruácii.
debata (6)

V novembri preto plánuje v centre Londýna otvoriť múzeum zamerané na tento ženský pohlavný orgán. Zmyslom je prelomiť tabu, ktoré okolo ženskej pošvy existuje.

„Je to naozaj dôležité, pretože ide o vysoko stigmatizovanú časť tela. A to má vo svete dôsledky,“ povedala Schechterová, ktorá v súčasnosti zháňa peniaze na zriadenie stálej budovy, v ktorej by múzeum sídlilo. Počas workshopov, diskusií i spoločenských akcií, ako sú napríklad výstavy či komediálny večierky, chce upozorniť na závažnú problematiku ženskej obriezky, znásilnenia, domáceho násilia a reprodukčného zdravia.

„Zameriame sa na čokoľvek, čo je okolo tejto časti tela tabuizované,“ hovorí Schechterová. Pripomína, že niektoré ženy sa cítia trápne i vtedy, ak majú ísť ku gynekológovi na skríning rakoviny krčka maternice, alebo ak sa majú baviť o menštruácii.

Podľa januárového výskumu Jo's Cervical Cancer Trust (JOIN nadácia pre rakovinu krčka maternice) každá štvrtá žena v Británii na preventívne prehliadky ohľadom tohto typu rakoviny nechodí. Skoro tri štvrtiny priznali, že na testy nešli kvôli tomu, že sa hanbili.

Menštruácia je v mnohých krajinách stále tabuizovanou témou. Napríklad v Nepále bolo dlho tradíciou krvácajúce ženy vykazovať z domova a nútiť ich po túto dobu žiť v chatrčiach. V súčasnosti je to síce zakázané, ale stále sú prípady, kedy sa ženy udusia dymom z ohňa, ktorý si urobia, aby sa zahriali. Začiatkom tohto roka takto zomrela v chatrči v odľahlej horskej dedine v Nepále žena so svojimi dvoma deťmi.

Podľa Schechterovej je dôležité, aby do jej múzea chodili deti, plánuje preto programy pre malých návštevníkov a ich rodičov aj pre školské triedy. Chce, aby sa deti už od ranných rokov o vagíne nehanbili rozprávať.

„Keď sa za svoje telo hanbia, je pre nich potom ťažké o ňom hovoriť. Ide o to zbaviť túto časť tela stigmy a byť úprimný ohľadom toho, k čomu je,“ dodáva Schechterová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #žena #múzeum #vagína #tabu #vedomosť

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...