Vianočné katastrofy? Pozor na kombináciu jedál

Ak si túžite užiť sviatky bez ujmy na zdraví, vyhýbajte sa „šialeným“ kombináciám niektorých jedál a nápojov. Dokážu totiž s nami narobiť riadne divy.

16.12.2018 11:00
Vianoce Foto:
Užívajte si ponuku štedrovečerného stola s rozumom.
debata

Dvojitá dávka cukru, samá pohroma

Aj vy patríte k tým, ktorí si namiesto majonézového šalátu doprajú k vyprážanej rybe zemiakové hranolky? Táto kombinácia je podľa odborníkov v poriadku. Pokiaľ však hranolky začnete zapíjať sladeným kolovým nápojom, dajte si pozor. Zemiaky obsahujú vysoké množstvo sacharidov a obdobne je to aj so sladenými nápojmi. V ľudskom tele dochádza k rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru, na čo reaguje pankreas prudkým uvoľňovaním inzulínu do krvi. Vplyvom vysokých hladín cukru a následnému náhlemu produkovaniu inzulínu dochádza k vytvoreniu takzvanej falošnej energie. Po konzumácii veľkého množstva sacharidov sa totiž cítime plní sily, ale len na chvíľu. Nasleduje pokles inzulínu, čo sa prejavuje únavou a podráždenosťou. Ak takéto experimenty „doprajeme“ nášmu organizmu pravidelne môžeme sa pripraviť na to, že si naše telo vytvorí inzulínovú rezistenciu a začne sa trápiť s cukrovkou. A aké je riešenie? Kolový nápoj nahraďte sódou, minerálkou alebo pohárom pitnej vody.

Ryba „nepláva“ v pive

Vianoce by neboli vianočnými sviatkami, ak by na štedrovečernom stole chýbala vyprážaná alebo pečená ryba. Druhý sviatok vianočný by zase nemal iskru bez rezňov, kačice alebo poriadnej husi. Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí tieto pokrmy zapíjajú pivom, zbystrite pozornosť. Vyprážané alebo pečené mäso má vysoký podiel ťažko stráviteľného tuku a pivo obsahuje alkohol. Tuk i alkohol sa spracovávajú v pečeni. Nakoľko ľudský organizmus považuje alkohol za jed, začína sa ho zbavovať skôr, než tuku. V krvnom obehu tak zostáva po dlhší čas nadmerné množstvo tuku, čo sa okrem ukladania do podkožného tkaniva prejavuje aj ťažobou na žalúdku a malátnosťou.

Na vínko žiadna káva

Viac alkoholu, ako obvykle. Patrí to k sviatkom. Často nás premôže únava a v snahe „dobiť“ si energiu siahame po káve alebo energetickom nápoji. Odborníci varujú, že kofeín obsiahnutý v spomenutých nápojoch rýchlo zvyšuje energiu, čo môže maskovať intoxikáciu z alkoholu. Z tohto dôvodu nám môže káva či energetický drink „pomôcť“ skôr k horším stavom opitosti. Výskumy tiež potvrdzujú, že konzumácia kofeínu a alkoholu prudko znižuje pozornosť, čo môže viesť k zvýšenému riziku nehôd v domácnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #alkohol #stravovanie #Vianoce #káva #cukor #kombinovanie potravín #kolové nápoje

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....