Ste poverčiví? Ako to je vlastne s čiernou mačkou či rozbitým zrkadlom?

Aj keď sa pokladáte za zarytého skeptika, určite ste sa v živote už s nejakou tou poverou stretli - a možno tu a tam sami neodolali, aby ste napríklad nezaklopali na drevo alebo nedopriali kýchajúcemu "na zdravie".

29.10.2018 11:00
mačka, Cyprus, pláž, more, prechádzka Foto: ,
Čierna mačka údajne symbolizuje smolu. Viete prečo?
debata (2)

Najbežnejšie povery sa nevynorili len tak odnikiaľ. Ich pôvod je v najlepšom prípade fascinujúci – a v najhoršom tragický, napísal spravodajský server Business Insider, ktorý pripravil prehľad niektorých z nich.

Rozbité zrkadlo znamená sedem rokov smoly

V dávnych dobách sa verilo, že zrkadlá obsahujú časti našej duše. Našťastie sa tiež verilo, že sa duša každých sedem rokov obnoví, a preto po siedmich rokoch končí obdobie smoly, ktoré na seba rozbíjač zrkadiel privolal.

Čierna mačka nosia smolu

V 14. storočí bola asociácia medzi čiernymi mačkami a diablom tak rozšírená, že ľudia verili, že čierne mačky spôsobujú pandémiu čiernej smrti, teda moru, a čierne mačky preto hromadne vybíjali. O dve storočia neskôr vrcholila hystéria kvôli čarodejníctvu, kedy poverčiví Európania spájali čierne mačky s čarodejnicami – a táto predstava sa rozšírila aj do Ameriky, kde hrala svoju rolu počas čarodejníckych procesov v Saleme.

Prejsť pod rebríkom nosí smolu

Táto povera pravdepodobne vznikla na základe významu čísla tri v niektorých náboženstvách. V kresťanstve ho zastupuje Najsvätejšia trojica – Otec, Syn a Duch Svätý. A pretože trojica je svätá, je následne sväté aj číslo tri. Keď je rebrík opretý o stenu, potom spoločne so stenou a zemou tvoria trojuholník. Prejsť pod rebríkom tak môže byť vnímané ako porušenie trojice – rúhanie.

Nešťastná trinástka

Za trinástku, ktorá podľa povery nosí smolu, môže jednak Judáš Iškariotský, ktorý zradil Ježiša Krista a bol 13. hosťom počas novozákonnej Poslednej večere. A druhým „páchateľom“ je ľstivý boh zo severskej mytológie Loki. Ten uvrhol svet do chaosu, keď ako 13. hosť prišiel na božskú večernú oslavu – a trikom prinútil iného z hostí, aby boha dobra a mieru zastrelil šípom.

Vysypaná soľ nosí smolu

Judáša je však možné viniť aj z povery, že vysypať soľ znamená smolu. Pozrite sa na slávny obraz Leonarda da Vinciho Posledná večera. Judáš Iškariotský, zradný 13. hosť pri Ježišovej večeri, je zobrazený, ako lakťom prevrátil soľničku na stôl. Pretože Judáš zradil Ježiša, soľ, ktorú prevrátil, začala byť spájaná s jeho neblahými činmi. Našťastie existuje protiliek: Keď hodíte štipku onej rozsypanej soli cez ľavé rameno, údajne tým oslepíte diabla a zažehnáte smolu, ktorú ste na seba rozsypaním soli privolali.

Zaklopať na drevo

Podľa nemeckého folklóru v stromoch prebývajú dobrotiví duchovia. Keď na kmeň stromu poklepeme, týchto duchov prebudíme a zavoláme na svoju ochranu a pre šťastie.

Štvorlístok nosí šťastie

Šanca nájsť štvorlístok je údajne jedna k 10 000, takže sú veľmi zriedkavé. Keď sa podľa legendy Eva dozvedela, že bude vyhnaná z raja, údajne si so sebou vzala štvorlístok, aby nikdy nezabudla na rajskú záhradu. Teraz preto štvorlístok symbolizuje šťastie a prosperitu.

Keď padá hviezda, niečo si želaj

Podľa Ptolemaia museli bohovia otvoriť priestor deliaci pozemské nebo od božskej sféry, ak chceli sledovať ľudstvo. V takej chvíli mohli padajúce hviezdy preniknúť cez túto deliacu bariéru. A preto, keď vidíte na nočnom nebi padať hviezdu – viete, že sa bohovia pozerajú nadol a počúvajú. Teda aspoň podľa Ptolemaia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #strach #história #smola #ľudstvo #povera

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...