Pár trikov na skladovanie ovocia či zeleniny: Tieto poznáte?!

Sezóna zberu ovocia a zeleniny je v plnom prúde. Najmä tie ovocné plody sa na nás doslova sypú. Problémom však najčastejšie býva, ako ich uskladniť, aby nám vydržali dlhšie.

01.10.2018 17:00
jablko, jablká Foto:
Ako správne skladovať ovocie či zeleninu?
debata

Odborníci upozorňujú, že ideálne je držať všetko oddelené. To znamená, že by ste dokopy nemali miešať viac druhov ovocia, ale tiež napríklad to, že ak sa rozhodnete skladovať v komore alebo pivnici jabĺčka či hrušky, nemali by sa navzájom dotýkať. Pleseň sa šíri veľmi rýchlo a potom už s tým nič neurobíte. Ak sú plody od seba, viete tie, ktorých sa už ničivý proces dotkol, vyhodiť.

V prípade mrkvy či petržlenu, môžete jednotlivé plody naložiť do pohárov, alebo prípadne vyskúšať úložisko v piesku – ak na to máte, samozrejme, podmienky. Jedným z dobrých spôsobov uskladnenia je však aj mrazenie.

Platí to pre strúhanú mrkvu do polievok a koláčov či strúhané jablká do múčnikov. Môžete však takto uskladniť aj nakrájanú cibuľu, ktorú budete mať po odmrazení pripravenú na varenie, smaženie, alebo na pridávanie do iných jedál.

Pri niektorých druhoch zeleniny si môžete vyrobiť takzvanú zeleninovú vázu – to je samozrejme možné, ak máte doma len určité (nie príliš veľké) množstvo. Poháre naplňte vodou zhruba na jeden centimeter a ponorte do nich zeleninu, ako je napríklad špargľa, alebo zelerové stonky.

Pri zemiakoch je ideálne skladovanie na tmavom a chladnom mieste. Niektorí odborníci však radia aj to, aby ste k nim pridali jedno či dve jablká. Tak vraj spomalíte proces tvorby výhonkov na zemiakoch, ale aj ich mäknutiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #jeseň #skladovanie

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...