Viete, po akom čase vymeniť žiletku, hubku na riad či plastovú dózu?

Na potravinách celkom bežne kontrolujeme dátumy spotreby. Vedeli ste však, že aj niektoré súčasti domácnosti majú svoju dobu životnosti?

13.01.2017 17:05
zubná kefka Foto:
Po akom čase by sme mali vymeniť zubnú kefku?
debata (3)

Podľa magazínu Cosmopolitan veľmi často zabúdame na to, že nielen potraviny majú svoju životnosť. Ide aj o také bežné veci, ako sú hubky na riad, zubné kefky, žiletky či dosky na krájanie. Viete, po akom čase by ste ich mali vyhodiť?

Zubná kefka

Odporúča sa meniť každé tri mesiace. V prípade, že však prekonávate napríklad infekciu ústnej dutiny, mali by ste kefku vymeniť hneď po dobratí antibiotík či iných medikamentov a po uzdravení.

Žiletka na holenie

Ak si holíte nohy manuálne a denne, vedzte, že pri žiletkách by ste nemali šetriť. Každé tri až šesť dní odporúčajú odborníci meniť žiletky. Dôvod je prozaický aj zdravotný. Prvým je ostrosť čepele, ktorá sa veľmi rýchlo tupí. Ak je otupená, ľahšie poraní pokožku a následne môže do nej zaniesť baktérie, ktoré sa na čepeli hromadia dlhým skladovaním v kúpeľni.

Hubka na riad

Nečakajte až do momentu, kým z penovej huby cítiť nepríjemný zápach – to je už finálne štádium a nepomôže ani to, ak na ňu nalejete o trošku viac saponátu. Hubky na riad pri klasickom umývaní by ste mali meniť zhruba každý týždeň. Baktérie sa totiž na nich množia naozaj veľmi rýchlo. Na viac znečistené hrnce, či panvice používajte extra „drátenku“, prípadne majte jednu hubku len na silne znečistený riad.

Kefa na toaletu

Každých šesť mesiacov by ste mali do domácnosti kúpiť novú kefu na čistenie vášho WC. Dôvod určite neprekvapí – tá pôvodná je totiž plná baktérií už po prvom použití v toalete. A to aj napriek tomu, že môžete používať silné chemické čistidlá pri jej využívaní.

Plastové dózy

Ak ich využívate na dennej báze a nosíte si v nich napríklad obed či desiatu do práce, mali by ste ich meniť každé tri mesiace. Dôvodom je zloženie plastu, ktoré sa postupne uvoľňuje do potravín a môže byť pre vaše telo škodlivé.

Doska na krájanie

Raz ročne by ste mali vymeniť dosku na krájanie – či už je plastová, alebo drevená. Mikróby a baktérie, ktoré sa zhromažďujú v drobných zárezoch totiž skrátka nedokážete zlikvidovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #kuchyňa #Vec #životnosť

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....