Prirodzená vôňa Vianoc. Bez chémie aj nákladov!

Vianoce v prvom rade voňajú. Až potom sú darčeky a všetko ostatné. Majú charakteristickú jedinečnú atmosférou, ktorá každému hneď udrie do nosa.

28.11.2015 14:00
sviečka - vonné sviečky Foto:
Vlastné vonné sviečky na prírodnej báze počas Vianoc určite oceníte.
debata

Umelé osviežovače vzduchu nasťahujú do vášho príbytku čistú chémiu, ktorá nie je veľmi zdravá. Pritom najkrajšia vôňa Vianoc je aj tak prirodzená.

Vetvičky a živica

Živé ikebany na stole, pár vetvičiek smreka vo váze ešte skôr, ako príde hlavný stromček do obývačky. Skutočne nádhernú vôňu vedia domov priniesť trsy ihličnanov, ktoré umiestnite do vody. Na chodbe, či v obývačke. Pomocou nich môžete mať v každej izbe malý, voňavý stromček.

Pomôžte si ovocím

Môžete si na radiátor poukladať šupky z jabĺk, hrušiek, pomarančov, mandarínok. Ešte efektnejšie ale vyzerá pokrájané ovocie, ktoré necháte aj s dužinou vysychať nad horúcim radiátorom. Celú miestnosť prestúpi sladkastá vôňa silíc. Použiť môžete aj kyslé mandarínky, vo vzduchu to cítiť nebude a ušetríte za umelé vône, ktoré aj tak viac pľúcam škodia ako potešia čuchové bunky.

Krása aj vôňa

Citrusové ovocie hrá počas Vianoc prím. S tým súvisí aj možnosť použiť ich na zdobenie. Napichajte do pomaranča klinčeky, ktoré sa používajú vo varenom vine. Do jeho kôry môžete vyryť obrazce, zviazať ho mašličkami a máte nielen krásne, ale aj voňavé vianočné dekorácie. Tie sa hodia ako na štedrovečerný stôl, tak aj do dekoračnej misky, či iba tak na zvianočnenie atmosféry.

Vlastný vôňový difuzér

Dajú sa kúpiť v každej drogérií, tie zaujímavé paličky, ktoré do ovzdušia dodávajú parfum. Ide to však aj svojpomocne. Stačí niekoľko bambusových špajlí na ražniči, nádobka, kde vytlačíte silice z citrusových plodov, škorice, alebo si kúpite originálny vonný olej. Pridáte pár lyžíc vodky, zriedite vodou, nastoknete bambusové špajle a byt vonia prirodzene, bez chémie a krásne.

Vlastná vonná sviečka

Môžete použiť starý vosk, alebo nahriať vosk zo sviečky, roztopiť a zaliať ním v starom pohári pár zaujímavých ingrediencií ako ihličie, škoricu, klinček, pomarančovú kôru. Nie príliš veľa, iba tak trochu, aby postupným horením nevznikal zápach, ale do ovzdušia sa uvoľnili silice, ktoré vám potešia nosové bunky a dajú na známosť, že za dverami sú Vianoce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #vôňa #Vianoce #citrusové plody #ihličie #vonné sviečky

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...