Leto s knihou! Tipy redaktorov Pravdy na dovolenkové čítanie

Leto, slnko, pláž či kúpalisko. A k tomu kniha. Azda niet vhodnejšej časti roka ako je prázdninové obdobie, aby sme dobehli knižné "resty", alebo si skrátka len prečítali niečo nové a zaujímavé.

17.07.2015 12:00
Dovolenka, kniha, čítanie, leto, cestovanie,... Foto:
Dovolenka láka k tomu, aby ste si prečítali pár nových kníh.
debata

Pripravili sme pre vás niekoľko knižných tipov priamo z redakcie Pravdy. Ak ste uvažovali nad tým, akú knižku si vziať na rozpálenú terasu na chate, alebo k vode, možno práve odporúčania redaktorov denníka Pravda a webu Pravda.sk vás inšpirujú.

Katarína Sedláková, vedúca príloh Magazín Pravdy a Dobrá rodina
Najnovšiu autobiografiu Gérarda Depardieua Jednoducho je to tak čitateľ zhltne ako malinu. Je to útla, no o to šťavnatejšie napísaná knižka – obľúbený francúzsky herec v nej otvorene líči svoj život so všetkými pikantériami – od momentu, ako si jeho matka chcela privolať potrat pletacími ihlicami, no o viac Gérarda ľúbila, cez jeho detstvo, keď ako chudobný chlapec asistoval pri vykrádaní hrobov, herecké začiatky, svadbu s bohatou Parížankou Elisabeth z dobrej rodiny, začiatok slávy až po jeho prekvapujúce priateľstvo s ruským prezidentom Putinom. Gérard vysvetľuje svoj vzťah k Rusku aj to, ako sa dostal k navrhovaniu hodiniek, kuchýň či kúpeľní a krásne, hoci nič neprikrášľujúc, píše o svojom otcovi, koktavom Dédém aj o svojej krásnej, neustále tehotnej matke, aj o tom, ako jeho sláva poznamenala jeho deti. Nemusíte byť posadnutí celebritami, ani zbožňovať Depardieua, aby vás táto kniha očarila. Po jej prečítaní budete mnohé vidieť v inom svetle.

Peter May: Pán ohňa Foto: Host Brno
Peter May: Pán ohňa Peter May: Pán ohňa

Zdeno Gáfrik, redaktor rubrík Koktail a Žena
Ak máte dostatok miesta v kufri a chuť na skutočne obsiahlu biografiu, odporúčam knihu Coco Chanel od Lisy Chaneyovej. Venuje sa veľmi podrobne jednotlivým etapám života slávnej dizajnérky a jej kariéru, pôsobenie a dopady práce skúma v širších kontextoch spoločenského, ekonomického aj sociálneho života v tých časoch. Nie je to žiadne oslavné a podlizovačské čítanie – hoci kniha naplno ocení výnimočný odkaz dizajnérky, ktorej vplyv trvá dodnes, nebojí sa ukázať Chanelovú ako silnú, no často egoistickú ženu plnú protikladov, s vrtochmi a chybami. A pokiaľ by ste chceli napríklad na dovolenkách obľúbený detektívny žáner a knihu, od ktorej sa naozaj neodtrhnete, skúste Pána ohňa od Petra Maya. Tento autor ma oslovil už svojou trilógiou Skala, Muž z ostrova Lewis a Šachové figúrky. V Pánovi ohňa zasadil pátranie do prostredia Číny a zveril ho americkej forenznej patologičke a čínskemu detektívovi. Popri samotnom pátraní si azda ešte viac vychutnáte brilantne opísaný kontrast kultúr, ale aj vzájomné zbližovanie sa hrdinov, ktorí sa v úvode javia ako každý z inej planéty.

Martina Šimoňáková, redaktorka rubriky Kultúra
Jej rozsiahlosť ju nenominuje na ideálneho spoločníka na pláž, no Stehlík od Donny Tartt je knihou, ktorá čitateľa pohltí, takže ak by náhodou na dovolenke pršalo, može sa stať, že vám to s touto knihou bude úplne jedno. Vhodným oddychovým spoločníkom sú Slovenky od Richarda Rychtarecha o mikrosvete troch úplne rozdielnych žien a náročnejšie typy by mohla potešiť vrecková knižka s ostrým zmyslom pre humor Jednouholník Máriusa Kopcsaya.

Lena Dunham: Nie som taká Foto: Ikar
Lena Dunham: Nie som taká Lena Dunham: Nie som taká

Roberta Tóthová, redaktorka rubriky Kultúra
Do bezstarostných dovolenkových dní sa dokonale hodia bežné problémy hipsterskej kráľovnej Leny Dunhamovej. Seriálom Girls, o mladíkoch zo súčasného, „neprikrášleného“ New Yorku, si získala divákov po celom svete. Zaujímavou zmenou bude ponor do jej úprimnej a vtipnej esejistickej spovede pod názvom Nie som taká. Leto je tiež dokonalé na zoznámenie sa so silnou spisovateľkou Flannery O'Connorovou. Novela A násilní ho uchvacujú na pozadí prapodivnej atmosféry amerického zapadákova otvára témy bytostne sa dotýkajúce autorky. Connorová umrela pomerne mladá, no aj napriek tomu výrazne zasiahla literárny svet a jej nadčasové dielo si záskava stále viac fanúšikov.

Zora Handzová, redaktorka a vedúca sobotňajšej prílohy Krížovky
Neponúkam ako tip horúcu novinku, kniha má už skoro rok, ale kto ste ju nestihli, môžete po nej siahnuť a určite neoľutujete. Veronika Šikulová v knižke Freska v dome maľuje krásnu fresku zo spomienok na ľudí, ktorí veľa znamenajú nielen pre jej rodnú Modru, ale pre celé Slovensko. Milan Rúfus, Iľja Zeljenka, Rudo Sloboda a mnohí ďalší, väčšinou umelci generácie Veronikinho otca Vincenta Šikulu, ktorým sa motala popod nohy ešte ako dieťa, niektorých potom spovedala ako novinárka, s ďalšími sa radila ako spisovateľka a všetkých považuje za svoju rodinu, takí sú si blízki. A blízki budú aj vám, keď trocha nazriete do modranských hrncov, v nich bolo vždy dosť pre návštevu, ktorá sa na dlhé rozhovory zdržala aj niekoľko dní. Veronika je skvelá rozprávačka, uťahuje si, smeje sa ,aj si poplače, keď treba. Z každej stránky pritom dýcha láska a pokora, lebo Veronika píše preto, aby sa vedelo, aby sa nezabudlo. Na veselé ani na smutné chvíle vo svete, ktorý už odchádza. Ako poctivý reštaurátor, ktorý oživuje cenné poklady vlastným úžasným majstrovstvom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #kniha #Pravda #redaktor #knižné tipy

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...