Topánky na jednu sezónu? Udržte ich v dokonalosti roky

Asi každá žena má medzi svojimi topánkami pár srdcoviek. Nosí ich s láskou a najradšej by ich vlastnila naveky. Ale to nie je vždy pri našom uponáhľanom živote možné. Alebo vari áno?

21.07.2015 12:00
Milujete svoje topánky? Tak sa o ne starajte. Foto:
Milujete svoje topánky? Tak sa o ne starajte.
debata

Pravdou je, že topánkam dokážeme predĺžiť životnosť správnou starostlivosťou, ktorú mnoho z nás podceňuje. Zmeňte to a budete sa tešiť z funkčných a stále krásnych topánok aj niekoľko rokov. A ako na to?

1. Skladovanie

Topánky by ste mali po každom nosení odložiť do krabice. Nie vždy to umožní organizácia či veľkosť priestoru vo vašom príbytku, v takom prípade si na jednotlivé páry kúpte veľký uzatvárateľný úložný box a baľte ich do látkových vrecúšok.

Vo väčšine kvalitných obchodov s obuvou sú súčasťou balenia. Ukladajte ich naležato, s medzerami medzi sebou. Ďalším riešením je konštrukcia na uloženie topánok, ktorú predávajú vybrané nábytkárske domy. Jej súčasťou sú väčšinou umelohmotné výstuže, na ktoré topánky nasadíte a držíte tak jej tvar.

2. Škvrny a škrabance preč

Ak je topánka farebná či svetlá a odrazu sa na nej ocitne škvrna, reagujte okamžite. Dobré je vyskúšať odstraňovač škvŕn, alebo čistiaci obrúsok. Pri škrabancoch, ktoré narušia farbu na čiernej koži, sa nebojte použiť nestierateľnú čiernu fixku. Pri veľkých plochách ju však nepoužívajte. V takom prípade je lepšie nechať obuv rovno celú nanovo zafarbiť – prestriekať. Samozrejme, odporúčame to len pri monochromatických modeloch.

3. Obuvnícka kontrola

Ak topánke nič nie je, brať ju k obuvníkovi je asi zbytočné. No akonáhle sa objaví prvý problém, neodkladajte to. Máte len jemne odlepený zvar na lodičke a hovoríte si, vyriešim to neskôr. Chyba. Topánky treba vziať hneď k remeselníkovi a nechať opraviť. Dobrá rada tiež znie, aby ste si nechávali pravidelne meniť podrážky a, samozrejme, podpätky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #obuv #trik #trvácnosť

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...